Inloggen
voeg je column toe

Columns

File, ik sta weer in de file.

Het file-leed haalt wederom het nieuws, de wegen staan overvol, 's avonds als de lichten branden, staan de wegen op diverse plaatsen rots-vast. Geen doorkomen aan. En wat voor oplossingen er ook aangedragen worden, de auto's blijven staan. Een aantal knelpunten wordt genoemd door mensen die ervoor geleerd hebben...en het drama is compleet wanneer blijkt dat ondernemers geld verliezen, omdat ook het vrachtverkeer daartussen staat.

Tja, da's ook verkeer natuurlijk, heeft alleen iets meer wielen dan een personenauto, maar het blijft een vervoermiddel dat de file extra lang maakt, zeker als je ziet wanneer een aantal vrachtwagens achter elkaar staan....wauw, da's een heel eind.

Maar laat nou in datzelfde nieuws bulletin naar voren komen dat ons land achteruit gaat qua luchtkwaliteit...laat men daar nou net eventjes voorbijgaan aan het feit dat je 's morgens tot ver na half tien voor de files gewaarschuwd wordt, en dat diezelfde meldingen vanaf een uur of vier de kop weer opsteken. Heel raar dat er wel gepraat wordt over meer asfalt, maar dat die twee items niet gekoppeld worden weergegeven...en wij allemaal qua milieu maar opletten..

Snappen doet niemand het meer, zones instellen zodat je met een auto die "over de datum is" niet meer de stad in mag, meer van die regels die ervoor zouden moeten zorgen dat we een schonere lucht krijgen, echter geen hond denkt na: dat, al die files juist zorgen voor een verontreiniging die zijn weerga niet kent: sterker nog, Nederland is een van de landen die het slechtst scoren qua schone lucht...

Schone lucht? Wat is dat ook alweer?

Deze column is live te beluisteren a.s.zaterdag op www.lokaleomroepkrimpen.nl even na elf uur.

Schrijver: An Terlouw, 24 november 2016


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.4 met 5 stemmen 106Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
26 november 2016
De column luid en duidelijk de ether in gegooid. Het was dan ook een best onderwerp na alle records brekende file's van afgelopen week. Gunther, niet de lucht, want die deed even niet mee. Wel op de grond, want zeg nou zelf, geen mens vliegt zonder zuurstofmasker zo hoog dat ie de dampen inandemd van de verbrande kerosine. Wel beneden. Daar is genoeg vuiligheid. Dank voor de reacties.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
26 november 2016
Ze hebben jou hard nodig, beste An, om hun gezonde, frisse, onvervuilde verstand weer te leren gebruiken. Ik vraag me overigens wel af wat er eerder was: het ongezonde verstand of de vervuilde lucht. Ik denk het eerste. Zoals ik ook denk dat er eerst de kip was en toen pas het ei. Maar daar hebben we het hopelijk nog wel eens over. Goeie column!
Naam:
Günter Schulz
Datum:
24 november 2016
Email:
agschulzziggo.nl
Helemaal waar, An. Maar ook in het vliegverkeer is er sprake van file. Wat de "luchtvervuiling" betreft: we zijn ons er niet van bewust, dat rond de hele aardbol gelijktijdig, dag en nacht, duizenden vliegtuigen op verschillende hoogte onderweg zijn van A naar B enz. Daarbij worden de verbrandingsresten van de kerosine de atmosfeer ingeblazen, waarvan wij het fijnstof niet waarnemen maar alleen de condensstrepen. Als je op Flightradar uitzoomt totdat de hele aardbol uitgerekt wordt weergegeven, dan zie je de kluwen gele vliegtuigsymbolen. Kijk voor de aardigheid eens naar de volgende geopende link:

www.flightradar24.com/40.26,20.67/2

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)