Inloggen
voeg je column toe

Columns

Leven of...

Ik ben er nu even helemaal klaar mee, om maar eens een hedendaags cliché uit de kist te trekken. Waar je ook klikt of naar kijkt, wat je ook openslaat, waar je ook toevallig naar luistert, het wemelt van de voltooide levens, aangepaste euthanasieregels, pillen van Drion, ongeldige wilsverklaringen, palliatieve sedaties, verhalen uit sterfhuizen, ervaringen uit de eerste hand van ongeneeslijk zieken die zich door Lucille Werner een laatste keer laten ontlokken en Youpies van ’t Hek die op de rand hebben gebalanceerd en daar luidkeels kond van doen. Zich in opperste ijdelheid verbazend over de snelheid waarmee het mes in hem gezet kon worden, vergeleken bij de wachtlijsten waar normale niet zo grappige stervelingen mee geconfronteerd worden.

Sterven is in, de dood is hot, en daar heeft Katja dan weer een Glossy over. Het lijkt erop of we het taboe uit alle macht aan het slechten zijn, in een poging onze individuele angst voor het einde de baas te worden. Alleen verkeert de overcompensatie in haar tegendeel. Bij mij tenminste wel, er gaat geen dag voorbij zonder magere Hein en ik vind hem steeds enger worden.

Kunnen we niet weer even het leven vieren, dat we er nog zijn en onze geliefden ook, dat leven leuk, opwindend en toekomstgericht kan zijn en dat het meer is dan een voorbereiding op het onvermijdelijke, een soort uitgesteld doodvonnis.
Ik heb genoeg praatuurtjes gezien waarin heel Nederland in woord en gebaar verslag moet worden gedaan van weer een paar laatste weken. Alsof de finale klap door de media moet galmen en niet de stilte van de hoogste intimiteit mag genieten.
Matthijs moet tenslotte zijn allerbetrokkenste gezicht kunnen laten zien en zijn neurotische stemgeluid twee octaven laten zakken. En wij moeten voor de buis een beetje griezelen en blij zijn dat we nog niet aan de beurt zijn.

Voorlopig tenminste…

Schrijver: trawant, 26 november 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.6 met 7 stemmen 1.062Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
van Gellekom
Datum:
26 november 2016
Ben het met je eens. Ik kwam gister nog een gewone man tegen en die zei tegen mij: Ik voorspel binnen een jaar programma's als 'Nederland begraaft', 'Het begrafenisjournaal' of 'De begrafenis graaft door'.
Naam:
An Terlouw
Datum:
26 november 2016
En dan vergeet je nog dat we gek worden gebombardeerd met allerlei uitvaartgrappen, die je zelf in kunt vullen. Bij leven natuurlijk. Wat boeit het dat de mensen die je wegbrengen koffie krijgen, die jíj dan betaalt?
Koester het leven je leeft immers korter, dan de dood....
Graag gelezen.
Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
26 november 2016
Graag gelezen. Het exhibitionisme m.b.t. dood en doodgaan degradeert de kunst van het sterven tot de kitsch van de kist. Op de foto ontbreekt nog het traantje op de wang...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)