Inloggen
voeg je column toe

Columns

Staatsbezoek

Beelden uit het land van ooit. Twee houten klazen stram in het gelid voor een muziekcorps, ernaast hun dames in haute couture ensembles.
Later schrijden ze statig langs een rij mannen in uniform, terwijl hun echtgenotes
gezellig even op de koffie komen bij minder bedeelde jongeren in een flat waar ze zelf nog niet dood in gevonden willen worden. Het is fris op de galerij.
Maar gelukkig na deze ontberingen is het later in het Paleis op de Dam lekker warm waar het gezelschap tijdens het staatsbanket kruiperig wordt toegeproost door Rutte. Op het Koninklijk bord o.a. een zeldzame maar exquise roodpootpatrijs die de gemiddelde voedselbankcliënt nog nooit met een tandenstoker uit zijn kiezen hoefde te peuteren. Laat staan dat hij hem ooit in het wild heeft mogen aanschouwen.
Toetje; ijs van VOC specerijen(..)

Er wordt monarchietje gespeeld. Met een Belgische koning, waarvan de naam me telkens ontschiet. Een zombie die stijf staat van de angstremmers. Zijn hysterische maar nietsziende blik geeft aan dat hij geen flauw idee heeft waar hij is en en wie hem omringt. Even losgelaten onder strenge professionele begeleiding van de verpleegster waar hij mee getrouwd is.
Het sprookje wordt steeds lachwekkender maar gaat onophoudelijk in de reprise.
Spontane fotosessies, skivakanties, rare belastingvoordeeltjes, reisjes naar de benedenwindse corruptieparadijzen, de buitenhuisjes. Het oranje kleutervolk geniet.
En nu weer een Boeing 737 in Delfts Blauw design, met alle VIP faciliteiten en 16 Led TV’s. Ik mis nog de sauna en de jacuzzi voor op de lange vlucht, maar die worden er op het laatste moment vast nog in geritseld.
Zeker jaloers Trawant, dat jij geen koning bent?
Stinkend!

Schrijver: trawant, 1 december 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.4 met 5 stemmen 310Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
van Gellekom
Datum:
15 december 2016
Geweldig geschreven. Vooral dat stukje over het monarchietje
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
1 december 2016
Heerlijk anti-monarchistische column, Trawant, in de stijl van LuckyTV. Die koning Filip lijkt trouwens sprekend op stripfiguur Lambik. Dat zegt genoeg. Heb je gezien hoe koningin Mathilde haar hakschoentje verloor? Truttig hé, dat zo'n triviaal moment door de journaals worden uitvergroot als zeer gewichtig. Ik heb me ook afkeurend vergaapt aan al die ouderwetse uniformen uit vervlogen tijden, toen het volk nog door dat soort buitenkantpoespas geïntimideerd was. Die rijke lui zijn zo conservatief, dat ze de kolderieke dwaasheid van hun sprookjesachtige toneelgedoe nog niet eens inzien. Wég ermee!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)