Inloggen
voeg je column toe

Columns

Sollicitatie

Hangend op de bank kijk ik televisie. Er wordt een spannende film vertoond over de belevenissen van een straaljagerpiloot. Aangezien ik een aangeboren belangstelling heb voor alles wat met luchtvaart te maken heeft, is dit voor mij smullen. Tijdens een bloedstollende scène wordt de film abrupt onderbroken voor reclamespotjes. Ik benut de pauze voor een sanitaire stop en tap een biertje.

Als ik ga zitten vliegen er weer straaljagers over het scherm, maar heb direct in de gaten dat ze niet passen bij de film. Het is een spotje waar het ministerie van defensie laat zien hoe interessant en enerverend het is om bij de Koninklijke Luchtmacht te werken. Blijkbaar is er een tekort aan jachtvliegers, want dit aspect wordt ruim belicht en spannend in beeld gebracht. Opeens weet ik het! Ik wil ook in straaljagerpiloot worden. Avontuur, spanning, uitdagingen, dáár ben ik naar op zoek. Snap niet waarom ik niet eerder op het idee ben gekomen.

Inmiddels is de film hervat en verplaats ik mij in de rol van de held. Mijn hartslag neemt toe, adrenaline doet zijn werk. Na afloop van de film maak ik een inventarisatie van de eisen waaraan ik moet voldoen om jachtvlieger te kunnen worden. Mijn schoolopleiding is voldoende, ik heb een prima gezondheid, ben meer dan gemiddeld intelligent en snel van begrip. Met ruimtelijk inzicht, reflexen en het oplossen van problemen heb ik geen enkele moeite. In het verleden heb ik aan zweefvliegen gedaan, een sportvliegbrevet gehaald en zelfs theorieles gegeven in aerodynamica, meteorologie, navigatie en andere vakken die verband houden met vliegen. Op zolder had ik ooit een geavanceerde vluchtsimulator waar ik talloze missies met succes heb uitgevoerd. Let wel, dat waren geen schietspelletjes, maar lastige navigatievluchten met slecht weer, motorstoringen en meer van dat soort zaken die een vluchtuitvoering interessant maken. Kortom, de Luchtmacht zit gewoon te springen om mensen van mijn kaliber.

In gedachten zie ik mezelf al in de cockpit van een F16 zitten, terwijl ik in een bocht 9G trek om een vijandelijk toestel neer te halen met een vernietigend salvo. Ik parkeer de droom even en besluit meteen in de pen te klimmen. Met een gedetailleerde cv en begeleidende brief is de sollicitatie in no time rond. De dagen daarna loop ik iedere morgen naar de brievenbus om te kijken of er al een uitnodiging ligt voor de selectieprocedure. Na een week wachten word ik toch wat ongeduldig en besluit er een telefoontje aan te wagen. En ja hoor, de brief was ontvangen en de reactie wordt vandaag verzonden. Nog één nachtje slapen dus en blader vast door de agenda om te kijken welke dagen vrij zijn om een bezoek te kunnen brengen aan het selectiecentrum in Soesterberg.

En inderdaad ligt er de volgende ochtend een brief in de bus met het logo van de Koninklijke Luchtmacht. Ik schenk een bak koffie in en open met een glimlach de brief. Deze is kort en duidelijk. Mijn blik blijft rusten op het woordje ‘helaas’ en opeens smaakt de koffie naar kerosine. Mijn sollicitatie kan ‘helaas’ niet in behandeling worden genomen, omdat ik niet voldoe aan de aanstellingscriteria. De maximum leeftijd voor aanname is 27 jaar en daar zit ik boven. Maar ik ben pas 73 en in de wieg gelegd voor vlieger! Wat een kleinzielig gedoe...

Schrijver: Frans Goossens, 17 december 2016


Geplaatst in de categorie: humor

4.0 met 5 stemmen 100



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)