Inloggen
voeg je column toe

Columns

Fabeltjesland

Na het journaal krijg ik televisiereclame opgedrongen. In een commercial wordt een fitnessapparaat gedemonstreerd door superslanke vrouwen, die zo’n ding helemaal niet nodig hebben. Mannen vertellen met een tandpasta-glimlach wat het toestel voor ze heeft gedaan, wijzen op een gebruind sixpack en laten hun spierballen rollen. Fabeltjesland in optima forma.

De presentatie wordt ondersteund met een stripverhaal. Op plaatje 1 zien we een miezerig mannetje met bierbuik en afgezakte broek. Op plaatje 2 zien we dezelfde vent nadat hij een paar weken aan de slag is geweest met het wonderapparaat. Hij ziet er nu uit als Mister Universe, is 8 kilo afgevallen en ook nog eens 10 centimeter gegroeid. Hallo … wakker worden!

Soms heb ik het gevoel dat ik de enige ben die deze fabeltjes doorziet. Wat me ook verbaast, is dat collectief wordt geloofd in succesverhalen over ‘slim investeren’. Weldenkende mensen laten zich verleiden tot beleggingen waarmee ze in korte tijd veel geld kunnen verdienen. Miljarden zijn als sneeuw voor de zon verdwenen, omdat een gewiekst zakenman gouden bergen beloofde en garandeerde dat een inleg binnen 3 jaar zou zijn verdubbeld. Banken, slimme zakenlui en massa’s mensen met gezond verstand zijn met deze sprookjes het schip in gegaan. Ik ben geen financieel expert, maar een kind kan toch bedenken dat het verstrekken van hypotheken die nooit en te nimmer afgelost kunnen worden moet leiden tot een financiële crisis.

En dan de zeepbel van projectontwikkelaars, die huizen lieten bouwen op gifbelten en geloofden dat chemicaliën verpakt in vaten tot in lengte van dagen niet zouden lekken. Behoefte aan nog meer verhalen van Moeder de Gans? Geloven dat iemand per telefoon kan vertellen hoe de toekomst zal verlopen of dromen dat jouw postcode de volgende keer aan de beurt is in de loterij en er vijf miljoen op de deurmat valt? De kans om in het verkeer te verongelukken is vele malen groter.

Maar misschien heeft de massa gelijk en ben ik gewoon een zwartkijker. Ik vraag me wel af hoe het komt dat dit soort zaken zich blijft herhalen? Wordt er geen lering getrokken uit het verleden? Het verhaal van de ezel en de steen? Naarmate een mens ouder wordt leert hij valkuilen omzeilen. Die kennis wordt opgedaan door er eerst een paar keer in te trappen. Mijn ongeloof in sprookjes zal niet door iedereen worden gedeeld. Geen punt, ieder mens heeft recht op dromen. Ik beperk me tot observeren en relativeren. Daarna doe ik mijn oogjes dicht en snaveltje toe.

Schrijver: Frans Goossens, 4 Jan. 2017


Geplaatst in de categorie: algemeen

4.2 met 6 stemmen 95Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
van Gellekom
Datum:
4 Jan. 2017
Zwartkijker ben je niet. Je prikt door een maatschappij heen die het idee heeft dat het merendeel der mensheid ongekend dom is.
Naam:
Karel Jong
Datum:
4 Jan. 2017
Deze rit levert Goossens een stevige column met enkele brandende kwesties. Deze zijn op zich niet schokkend nieuw. Maar enkele klemmende vragen staan goed op rij in deze column.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
4 Jan. 2017
Mooi gesproken, koning Frans, de huidige en aanhoudende cultuur is inderdaad hoogst misleidend en tot op het bot huichelachtig en verderfelijk. Ware humaniteit vind je enkel buiten deze collectieve, decadente, dolgedraaide, waanzinnige schertsvertoning.
Naam:
Jacob van Schaijk
Datum:
4 Jan. 2017
Helemaal met je eens. Wat mij bij die waarzeggers op tv nog het meeste opvalt zijn hun stupide en louche koppen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)