Inloggen
voeg je column toe

Columns

Toekomst

Zoals wel vaker word ik midden in de nacht wakker, controleer of mijn biologische klok synchroon loopt met de digitale wekker en ga vervolgens liggen nadenken over zaken die mij bezig houden. Moet ik dus niet doen, want het resultaat is steevast hetzelfde. De rest van de nacht kan ik het schudden.

Wijs geworden door ervaring sta ik dan op, schenk een glaasje in en neem plaats achter de computer om verder te gaan met een column in wording. Na een kwartier en twee alinea’s verder houd ik het voor gezien. Ik heb geen flauw idee waar ik met het verhaal heen wil. Dan maar even op de bank zappen om te kijken of er misschien een slaapverwekkend programma te vinden is. Op de meeste kanalen voert erotiek de boventoon. Rondborstige dames etaleren daar hun koopwaar en beloven vulkanische erupties voor 80 cent per minuut. Ik kan me daar weinig bij voorstellen. Lijkt me zonde van het geld en de tijd.

Op één kanaal wordt iets anders ‘verkocht’. Daar kun je voor hetzelfde bedrag een medium aan de lijn krijgen, die je feilloos kan uitleggen wat de toekomst voor jou in petto heeft. Je hoeft alleen maar je naam en leeftijd te noemen en zowaar, het is meteen duidelijk. Met verbijstering kijk en luister ik een kwartier naar orakeltaal en projecteer de uitspraken van de helderziende op mijn persoonlijk leven. Opvallend genoeg kan ik driekwart van het profiel een plaatsje geven. Lastige jeugd … verbroken relaties … zowel succes als tegenvallers in het leven … reizen over water … financiële problemen … en ga zo maar door. Met dit soort algemene opmerkingen wordt vertrouwen gewekt en gesuggereerd dat hetgeen straks over de toekomst gezegd gaat worden ook waar zal zijn.

En ja hoor, daar komt de onthulling. ‘U gaat een moeilijke tijd tegemoet, maar die zal niet lang duren. Iemand uit uw directe omgeving zal u helpen bij het vinden van de juiste oplossing. Binnenkort gaat u een belangrijke beslissing nemen. Het heeft te maken met werk óf met een relatie. Doe niets overhaast, neem de tijd om alle aspecten te overwegen. Uiteindelijk zal alles op zijn plaats vallen. Let de komende tijd vooral op grijze auto’s en draag altijd uw veiligheidsgordel. Iemand in uw omgeving zal u een voorstel doen. Ga daar niet op in. Het is een vals spoor.’

Ik ben nu klaar wakker en ga ‘Googlen’ om te zien of ik iets te weten kan komen over toekomstvoorspellers. De beschikbare informatie is overweldigend. De rode draad is een techniek die doorgaans wordt toegepast bij het belichten van het verleden of voorspellen van de toekomst. Dit wordt ‘cold reading’ genoemd en is een kunstje om een gesprek te manipuleren. Psychologisch gezien uiterst interessant, maar niet als je mensen daarmee gouden bergen voorspiegelt of op het verkeerde been zet.

Tot voor kort waren het telefoonspelletjes die bij de commerciële omroepen geld in het laatje moesten brengen. Daar heeft de wetgever een stokje voor gestoken en besloot dat ze van de buis moesten verdwijnen. Gaat dit binnenkort ook op voor programma’s waar met tarotkaarten, kristallen bollen en mediums kan worden gestoeid voor 80 cent per minuut? Dan kijk ik voor hetzelfde geld toch liever uit mijn ooghoeken naar de rondborstige dames. En kijken kost daar niks … alleen als je belt moet je dokken.

Schrijver: Frans Goossens, 20 januari 2017


Geplaatst in de categorie: psychologie

3.2 met 4 stemmen 150Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
van Gellekom
Datum:
24 januari 2017
De geest is uit de fles met al die "bel-mij-maar-voor-al- uw-levensvragen programma's. Goeie column, Frans
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
22 januari 2017
Niks mis met paranormaliteit. We zijn allemaal paranormaal, en eigenlijk is het heel normaal. We kennen immers allemaal het hebben van een voorgevoel van iets. Maar sommige mensen zijn zich van hun 'paranormaliteit' meer bewust dan anderen en volgen zelfs cursussen of een opleiding om het meer te ontwikkelen. Op zich ook niks mis mee.

Maar dan komt de volgende vraag: wat doe je ermee? Als je er je boterham mee gaat verdienen, hoe integer doe je dat dan? Dat geldt overigens evengoed voor andere soorten beroepen: de regulier medische wereld, de financiële wereld, de politiek, enz.

De commerciële spiritualiteit op de televisie heeft als hoofddoel dat mensen veel moeten bellen, veel geld moeten uitgeven, want de programma's bestaan bij de gratie van de inkomsten. Dan kun je inderdaad vragen gaan stellen bij de integriteit.

Maar zelfs als je bij een niet-commercieel medium aanklopt, is mijn advies altijd: luister vooral naar je EIGEN intuïtie, je EIGEN gevoel, je EIGEN voorgevoel, enz. Als je het gevoel hebt dat je bedonderd wordt, dan is dat ook zo. Als iemand iets zegt wat wel raak is, dan herken je het meteen. Doe er dan mee wat jij denkt dat goed is.

Soms is zo'n uitspraak van iemand anders handig om contact met je eigen intuïtie te maken. Maar dat kan ook door zelf een tarot of orakel deck te kopen, of een boek op een willekeurige pagina open te slaan en te lezen wat daar staat, of gewoon goed te kijken en te luisteren naar alles om je heen. Iets dat iemand tegen je zegt op de hoek van de straat. Een liedje op de radio. In alles kan een boodschap zitten. Alleen jijzelf weet of die boodschap voor jou bedoeld is en wat je ermee kunt doen.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
20 januari 2017
Nederlandse zuinigheid heeft zo zijn voordelen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)