Inloggen
voeg je column toe

Columns

CR D NNS

De vijfentachtigjarige moeder van mijn vriendin wilde het dolgraag: leren WhatsAppen, maar niemand in haar omgeving had de tijd en de rust en vooral het geduld het haar bij te brengen en zo miste ze alles van de speciaal opgerichte FamilieApp. Op een gegeven moment kon ik het klagen niet langer aanhoren en nam de taak op me enkele zondagmiddagen op te offeren voor het geven van les. Zelf was ik behoorlijk digibeet en bepaald niet zo vingervlug als jongeren, maar ik kon het wel.

Mevrouw was behoorlijk doof en had geen laptop of computer dus was haar smartphone en met name het sms’en en WhatsAppen een bij uitstek geschikt middel het gemis aan communicatie te verzachten. Ik moet eerlijk zeggen; het viel niet mee. Toch kostte het me maar twee middagen om haar de meeste kneepjes van het vak bij te brengen. Ik liet haar stap voor stap de te verrichten handelingen noteren. Zij was apetrots en terecht vond ik. Ik betreurde het mijn hulp niet eerder te hebben aangeboden. Mevrouw genoot en deed vanaf dat moment niets liever.

Natuurlijk ging er nog wel eens iets mis, maar over het algemeen ging het prima. Soms was het apparaat volledig in de war, maar het kwam maar één keer voor dat haar mobieltje zwart uitsloeg en alles wat erop stond bleek te zijn gewist! Er werden buren ingeroepen voor hulp, maar dat maakte alles alleen nog maar erger. Haar zoon heeft toen alles opnieuw ingesteld, want dat kon ik nu weer niet. Nu en dan sloeg ze de plank mis en kwamen er vreemde berichten door, maar goed, dat overkwam mij ook regelmatig.
Cr kreeg ik dan door en verder niets. Of: blij als de jonge ns weer veilig te huis zyn . foto s gezie, of: kreeg net van de nnis hij gaat naar chriteleik liceum delf veel s hole bezocht sa.men met zoon. Het was allemaal prima te volgen buiten het Cr dan. Soms stond er in het begin alleen mistroostig: lukt niet. Ach, het deed er allemaal niet toe, want zij was op een gegeven moment een volleerd WhatsApper.

Wat betekent WhatsApp nu eigenlijk? Wikipedia beweert dat WhatsApp een cross-platform-berichtendienst voor smartphones en computers, beveiligd met end-to-end encryptie is. (WhatsApp's end-to-end encryptie zorgt ervoor dat alleen jij en het contact waarmee je communiceert de berichten kunnen lezen) De app is ontworpen voor hedendaagse smartphones en maakt het mogelijk om via een internetverbinding met elkaar te chatten, bellen en onder meer foto's, geluids- en video-opnamen en documenten met elkaar te delen. De naam WhatsApp is een samentrekking van 'What's up' (Engels voor hoe is het en wat is er) en 'Application' (Engels voor applicatie) De Encyclo.NL zegt ongeveer hetzelfde.

Applicatie zal hier wel (computer-) toepassing betekenen. Ter verduidelijking: chatten is letterlijk online kletsen of tekstberichten uitwisselen. Online is tot slot voor hen die er nu helemaal niets meer van begrijpen: verbonden met internet. Het lijkt me verstandig om dit alles even te laten bezinken, beste senioren, en nu offline te gaan oftewel de verbinding te verbreken. Anders gezegd, deze column af te sluiten! Echter niet zonder haar laatste bericht:
‘Goed ho xxyy or polietci.’

Schrijver: Anneke Haasnoot, 4 maart 2017


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 1 stemmen 72Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)