Inloggen
voeg je column toe

Columns

De commissie bescherming persoonsgegevens legt Sinterklaas onder de loep

TERMUNTERZIJL – De commissie 'wet bescherming persoonsgegevens' onder leiding van waarnemend-waarnemend-loco burgemeester van Termunterzijl en tevens speelgoedtycoon Henk Konijnenpuree (33) stelt een onderzoek in naar Sinterklaas. Die zou het afgelopen jaar kinderen massaal in het oog hebben gehouden, tot in de privésfeer toe. De aantijgingen zijn een nieuwe klap voor de kindervriend nadat ook zijn vaste vriend, Zwarte Piet, dit jaar weer onder vuur heeft gelegen op social media en artikel 1 adepten.

De goedheiligman viel door de mand tijdens het jaarlijkse hoogtepunt van zijn intrede, vorig jaar december, op het balkon van Gemeentehuis Maassluis. “Sinterklaas beweerde in december dat er ook dit jaar geen stoute kinderen waren”, merkt waarnemend-waarnemend-loco-burgemeester Konijnenpuree op. “Dat is een erg boude vaststelling, die alleen maar tot stand kan zijn gekomen door een zekere vorm van massasurveillance. Hoewel het goed mogelijk is dat kinderen uitzonderlijk braaf geweest zijn het afgelopen jaar, garandeert niets dat ze dat ook in de privésfeer waren. Tenzij je dat dus op een of andere manier screent.”

Volgens Konijnenpuree moet Sinterklaas dus op een of andere manier toegang hebben gekregen tot intieme gegevens. “Mogelijk heeft hij het e-mailverkeer tussen ouders onderschept of kinderen via de webcams op hun laptops en hun smartphones in de gaten gehouden. De commissie wet op de bescherming van persoonsgegevens heeft dan ook beslag laten leggen op het Grote Boek van Sinterklaas om te onderzoeken of de data waarover de Sint beschikt wel op een koosjere manier zijn verworven. Die database bevat bovendien een schat aan informatie over alle kinderen, waarin ook onze vrienden bij Staatsveiligheid erg zijn geïnteresseerd.”

In de entourage van de Sint is niemand bereikbaar voor commentaar. Wel laat Duwertje Blokkendooss, sinds jaar en dag een persoonlijke vriendin van Sinterklaas, weten dat de goedheiligman het intussen gehad heeft met Nederland. “Wet op bescherming persoonsgegevens hier, social media daar…". Sinterklaas wil gewoon, net als elk jaar, kinderen belonen die een heel jaar braaf zijn geweest. Hij doet dat al eeuwen volstrekt belangeloos en hij snapt niet waarom de mensen daar nu plots een politiek probleem van maken. Zulke controverses tasten de onschuld aan van wat in essentie gewoon een groot kinderfeest zou moeten zijn.”

Schrijver: T.U.I.G van der Riggel, 8 maart 2017


Geplaatst in de categorie: sinterklaas

3.6 met 9 stemmen 161Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
12 maart 2017
Met plezier gelezen. Melig? Nee hoor. Leuk gevonden, gewoon.
Naam:
Karel Jong
Datum:
9 maart 2017
Waardering blijf ik houden voor alle inzenders op deze bijzondere site. Niet alleen de hoofredacteur houdt deze site nog immer in de lucht. Ook de schrijvers vormen de belangrijke kurk waarop dit platform als het ware drijft. Niettemin mag wel af en toe een kanttekening bij het ingestuurde werk.

Zo probeer ik in de TUIG-bijdragen de humor mee te voelen. Deze is wel aanwezig, maar sluit bijna niet aan bij mij als lezer. Uiteraard zegt dat niets over de kwaliteit, want ik ben slechts 1 lezer uit het relatief beperkte (in aantallen) publiek hier. De TUIG-inzet vind ik helaas nog steeds even melig. Is het een idee, dat TUIG zijn of haar talent eens richt op enig ander werk of stijl?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)