Inloggen
voeg je column toe

Columns

Jacht op de fietser!

Toegegeven, ik rij regelmatig met mijn fiets door rood aan de verkeerde kant van de weg, ik heb geen achterlamp en luister vaak via oordopjes snoeiharde muziek op de fiets zodat ik verder helemaal niets hoor. En ja, als ik een ander nummer selecteer kijk ik minstens vijf seconden op het apparaat en niet meer op de weg waardoor ik op dat moment doof én blind ben voor mijn medeverkeer.
Het is het standaard beeld van de fietser: Geen verlichting, telefoon in de hand en zonder op te letten overal langs flitsen (stoplichten, bejaarden, auto’s) zonder snelheid te minderen. De cijfers laten ook zien dat het aantal ongelukken met fietsers nog steeds elk jaar toeneemt. Door schuld van de fietsers is vaak de boodschap. Ik ben een enthousiaste fietser. Dagelijks rij ik heen en weer door de stad. Beetje regen maakt niet uit. Drie volle boodschappentassen vervoer ik gewoon op de fiets. Belachelijk daar de auto voor te pakken.

Ondanks ons slechte imago kent elke ervaren fietser de belangrijkste regel: Opletten! Elke dag komt het namelijk wel een keer of twee/drie voor dat ik, door goed op te letten, NIET wordt aangereden door een auto op het fietspad. Een Polootje pakt nog net even dat inmiddels rode stoplicht mee terwijl ik al groen heb. Of een Audi rijder wil niet even twee seconden wachten tot de auto voor hem links afslaat en schiet er rechts snel voorbij op het fietspad waar ik op dat moment kom aangereden. Twee voorbeelden van de afgelopen week. Lekker genietend op mijn fiets van het zonnetje en mijn muziek zag ik in beide gevallen de situatie al aankomen en kon gepaste actie ondernemen. Vaart minderen en even vrolijk zwaaien naar de automobilist. Joehoe zie je mij?!
Af en toe lijkt het jachtseizoen op de fietser geopend. Aan de andere kant van het fietspad schuilt het tweede gevaar voor de fietser en dat betreft de voetganger. Minder dodelijk dan de automobilist maar wel veel wendbaarder in zijn of haar bewegingen. Is het voetpad even geblokkeerd of lopen de mensen ervoor te langzaam, dan stappen veel voetgangers zonder om te kijken het fietspad op waar ik op dat moment kom aangereden. Door de eerste regel van het fietsen toe te passen (Opletten!) en snel te handelen kom ik alsnog veilig thuis.
Het gaat natuurlijk niet altijd goed. Inmiddels ben ik al drie keer op een motorkap beland nadat ik door een auto ben aangereden terwijl ik voorrang had of gewoon op het fietspad reed. Gelukkig kon ik altijd, na weer van de motorkap afgerold te zijn, mijn weg vervolgen zonder botbreuken of erger. Wel als voetganger helaas omdat mijn fietsen wel steeds botbreuken hadden opgelopen of in 1 geval zelfs was overleden.

Schrijver: Nico Vinkenman, 5 juni 2017


Geplaatst in de categorie: verkeer

4.0 met 2 stemmen 76Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)