Inloggen
voeg je column toe

Columns

Noorse gevangenen in Veenhuizen?

Op het nieuws vanmorgen werd meegedeeld, dat de gevangenis in Veenhuizen voor een groot deel wordt "behuisd" door Noorse criminelen. En dat is op zijn zachtst gezegd heel raar te noemen. Immers: een poosje terug meldde ditzelfde nieuws dat er niet voldoende bewaarders waren. Nu zijn die er dan ineens wel? Heel eigenaardig en ik beken tevens niet zo blij te zijn met moordenaars vanuit het Noorden: we hebben hier al genoeg dwazen, dacht ik zo.

Mijn eega zegt, wanneer ik me hardop afvraag hoe dat zit met de taal: dan hebben ze wel een tolk! Natuurlijk, ook een optie, maar weet je, waarom krijgen we dit pas te horen als die boeven er al helemaal gehuisd zijn!? En als laatste item komen een paar van die gehuisveste boeven in beeld: de ene zegt: hier willen we allemaal wel zitten, de ander zegt: in Noorwegen hebben we dit niet, gooit zijn cel open, alwaar een bed, een breedbeeld-flatscreen ect. te zien is.

We weten allemaal dat onze bajessen voor de boeven een soort van vakantiekamp zijn. Immers, in de ver-weg landen, zit je met veel mensen in een kleine ruimte, maar dat is toch ook de bedoeling van een gevangenis? Het is toch een straf? Ze worden toch niet opgesloten omdat ze zweetvoeten hebben? Dus, als je iemand vermoordt, dan ga je achter de tralies. Zo simpel is dat en wanneer je zoiets flikt in een land waar de bajessen niet op het Hilton lijken, dan had je geen gekkigheid uit moeten halen, zo simpel is dat ook!

Dan horen we er ook nog bij dat er in Noorwegen een wachtlijst is, jazeker een wachtlijst voor boeven die in Veenhuizen hun straf uit willen zitten, nou schiet mij maar lek. Ik snap het niet meer, gevangenisstraf uitzitten in een bajes naar keuze. Het moet allemaal niet nog gekker worden! En die gasten hebben het ook nog naar hun zin, ja nogal wakker, ze worden bijkans in de watten gelegd!

Ik lees jullie even voor, wat men als argument aanvoert:

De gevangenis in Veenhuizen is tot de nok toe gevuld, alle 241 plaatsen zijn bezet. Van die 241 gedetineerden is ongeveer een vijfde nu Noors. De rest is van Oost-Europese en Noord-Afrikaanse afkomst. Directeur Karl Hillegaard, een Noor die nu directeur is van de gevangenis, spreekt van een 'klein wachtlijstje' voor nieuwe Noorse gedetineerden.

Minder werken, meer bellen.
De voordelen zijn duidelijk. De gevangenen in Noorwegen worden met een video voorgelicht over de Drentse gevangenis. Je mag er vaker naar buiten en hoeft minder te werken dan in een Noorse gevangenis. Ook zijn er meer belminuten en heeft de gevangenis de beschikking over een speciale Skype-ruimte.

Volgens Norgerhaven-medewerker Roelof Smeenge zijn de Noren iets netter en iets beleefder dan Nederlandse gevangenen. Verder maakt het hem niet zoveel uit of hij in een Noorse of Nederlandse gevangenis werkt. 'Het regime is bijna hetzelfde en ik heb binnen het Nederlandse gevangeniswezen ook onder verschillende regimes gewerkt'.

Nederland- vakantieland - bajesland....

Deze column is 1 juli live te horen bij lokaleomroepkrimpen om 11u05

Schrijver: An Terlouw, 30 jun. 2017


Geplaatst in de categorie: maatschappij

1,0 met 10 stemmen 120Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
4 jul. 2017
Haha, je ziet dus zelf al wel in dat men wel degelijk de comfortabele cellen van ons kleine landje prefereert boven de minder mooie cellen aldaar! Misschien een idee om een clubje op te richten "voor de noorse crimi's.
Als ik, in jouw ogen alleen al de bak in moet vanwege een opvatting, dan ga ik heus twijfelen aan de inhoud van je hoofd....immers: als iedereen de bajes in moet vanwege ( in alleen jóuw ogen) miskende opvattingen, is er geen plaats meer voor de Noren!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
4 jul. 2017
Gezien jouw wraakzuchtige opvatting zou je meteen in een akelige cel in Noorwegen moeten worden opgesloten, bijziende An, maar gezien mijn humane opvatting laat ik dat idee los en gun ik je per direct de totale vrijheid en de kans om iets moois van je leven te maken.
Naam:
An Terlouw
Datum:
2 jul. 2017
Joanan, "als je zelf" maar " ik ben niet zelf" een crimineel en weet je, als je de menselijke normen dermate overtreedt, in welk land dan ook, dan ga je de nor in, de lik, de bajes of de gevangenis. En ík vind dat je je rechten verspeelt, wanneer je besluit om crimineel te worden! Vandaar dat ik het onderwerp koos, omdat ik vind, lees "ik" vind, dat dit krankzinnig is! En jij zegt, straf werkt niet als correctiemiddel, nou dat ben ik al helemaal niet met je eens! En als laatste: de haat wordt niet alleen in stand gehouden door de mensen die jij noemt, daar zijn alle meningen intussen wel voor getorpedeerd!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
2 jul. 2017
Als je zelf een Noorse crimineel was, dan zou je exact hetzelfde reageren. Bovendien klopt er niets van het petentiaire gevangenissysteem, wat even erg is als de gepleegde daden van de gedwongen boetelingen. De wraakzuchtige reactie van de collectieve stupido's is even kwaadaardig haatdragend. Straf werkt nooit als correctiemiddel, want dat houdt enkel de haat instant. Dat inhumane hoofdstuk dient te worden overgeslagen om direct positieve impulsen aan te bieden. Ik pleit voor direct totale clementie en adequate activiteiten om de misdadigers zo snel mogelijk positief op weg te helpen, want zoveel verschillen ze echt niet van de loslopende gekken, die de rechterlijke dans weten te ontspringen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)