Inloggen
voeg je column toe

Columns

NICOTIANA TABAKUM

‘Ergens tabak van hebben’ luidt een gezegde. Het houdt in dat je ergens schoon genoeg van hebt. Veel mensen zijn de rokers van sigaretten om hen heen spuugzat. Werd het roken al verbannen naar stinkende abri en terras en daarmee uit café, theater en bioscoop geweerd; naar buiten verplaatst dus, nu gaan er stemmen op om het ook te verbieden in parken en speeltuinen. In het openbaar vervoer en in publieke ruimten is roken al lang verboden.
Menig roker krijgt het ervan op zijn zenuwen en voelt zich zo langzamerhand een in het nauw gedreven paria.
De tabaksindustrie voer jarenlang wel bij de productie van shag en sigaret. Daarbij komt: andere tijden, andere zeden. In de jaren voor de oorlog is roken zo gewoon dat je voor gek wordt versleten als je niet rookt. In bioscoopreclames werd de lof gezongen op de sigaret, maar de Nederlandse tabakswet werd steeds strenger. (NPO Andere Tijden)
Op de verpakking moesten afschrikwekkende beelden en waarschuwingen worden gezet. Toch weerhoudt dat de verslaafde roker er niet van er lustig op los te paffen. Hij kan niet zonder ‘fopspeen’.

Er lopen inmiddels heel wat medeburgers rond met een zuurstoftankje, al dan niet bevestigd aan hun scootmobiel. Als ze verstandig zijn, gaan ze naar medische fitness om hun conditie nog enigszins op peil te houden.

Hoe en wanneer is de tabak eigenlijk ontdekt? Er bestaat een afbeelding van Maya Indianen die dateert van 300 na christus, waarop ze tabak roken. Wellicht bij toeval ontdekten ze dat als ze vuur maakten van tabaksbladeren die erg lekker roken en smaakten. Toen de ontdekkingsreizigers Amerika ontdekten en vóór hen Columbus voet aan wal zette op Cuba (1492), nam men de tabak mee naar Europa, waar het in eerste instantie een genots- en geneesmiddel voor de rijken was.

Zoals altijd het geval met cultuurgoed, daalde de gewoonte met een pijp tabak te roken langzaam af naar de gewone man. De tabakshuizen in Europa rezen de pan uit. Ook voor de sigaar was later een rol weggelegd.Het tabak pruimen oftewel kauwen en snuiven was eind 19e en begin 20e eeuw het populairst. Daarnaast werd tabak ook als pleister en geneesmiddel gebruikt en stilde hij de honger. Tevens kon je erdoor met de goden in contact komen. Tabak werd zelfs als betaalmiddel gebruikt in de 17e eeuw, zo’n gewild product was het.

In 2000 moesten Amerikaanse fabrikanten openbaar maken welke stoffen er aan hun sigaretten werden toegevoegd omdat in de loop der jaren steeds meer mensen ziek werden. Dat bleken 599 ingrediënten te zijn waaronder luchtwegen verwijdende. (site Jellinek)
Het nicotinegehalte werd willens en wetens in de tabaksplant verhoogd. Sigaretten met een smaakje werden verboden. Zelfs de mentholsigaret zal na 2020 niet meer worden verkocht.
Grootste verslavende stof is de nicotine. Die komt ook voor in cocabladeren en was bij de Inca’s al in zwang. Er werden magische krachten aan toegekend.

Ook niet rokers kunnen ziek worden van het gedwongen inademen van rook. De foetus in de baarmoeder rookt mee als zijn moeder rookt.
Als er iets moeilijk is, is dat het loslaten van het euforische gevoel dat nicotine je geeft zegt Ik Wil Stoppen Met Roken.Nu. Heden ten dage worden fabrikanten aangeklaagd door mensen die longkanker kregen en worden er in Amerika soms miljoenen aan smartengeld uitgekeerd. Dat giet wat balsem in een wond die niet valt te genezen.

Schrijver: Anneke Haasnoot, 13 aug. 2017


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4,0 met 3 stemmen 100Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Jacob van Schaijk
Datum:
15 aug. 2017
Hoewel ik vroeger maar weinig rookte en nooit inhaleerde, heb ik toch "rookschade" opgelopen. Hoe kan dat nou, dacht ik. Het antwoord is "door passief roken". De bovenmeester op de lagere school stak de ene na de andere sigaar op, pa en ma en andere familieleden rookten zwaar en bij, om maar wat te noemen, mijn amateur toneelgezelschap zag de ruimte soms werkelijk blauw van de rook. Goed dat roken meer en meer wordt ingeperkt!
Naam:
Anneke Haasnoot
Datum:
14 aug. 2017
Dat denk ik ook Joanan!Javaanse Jongens. Die rookte mijn overleden geliefde ooit ook. Ikzelf doe een jaar met een pakje mentholsigartetten. Ik inhaleer niet en rook alleen als het heeeel gezellig is of als ik bekaf ben. Goed he?
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
13 aug. 2017
Vanaf mijn 12-de of zo begon ik met zo'n papieren zak Javaansche Jongens, wat toen nog spotgoedkoop was. Ik ben jarenlang nicotineverslaafd gebleven, totdat een Indiase tandarts mij vertelde, dat als ik zou blijven doorroken, mijn hele gebit eruit zou vallen. Toen rinkelden de alarmbellen pas bij mij en stopte ik acuut. Onze voorvaderen en de artiesten hebben het verkeerde voorbeeld gegeven, want tabak zit vol levensondermijnende gifstoffen. In de nabije toekomst zullen er vele miljoenen mensen door longkanker overlijden. De heilzame werking van tabak is een fabeltje en die Indianen wisten niet beter.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)