Inloggen
voeg je column toe

Columns

In de roes van de gouden victorie

De champagneflessen zijn inmiddels volop ontkurkt en de hockeydames staan terecht onder een douche van feestelijke bubbles te genieten van hun glorieuze overwinning van het EK 2017. Hun blijdschap spatte van mijn Sony-televisie en ik kreeg er tranen van in mijn ogen. Ik moest mezelf even toespreken om te vermannen. Als een zak Opperdoezers lag ik op de sofa van de wedstrijd te genieten. Vroeger kon ik alleen maar van literatuur genieten, maar die eenzijdige tijd is gelukkig voorbij. Je moet je niet blindstaren op één bloemsoort, want het leven is een boeket, dat je met volle teugen moet aannemen. Overal wordt met passie gescoort. Al stond het volgens sommigen wel vast, dat de Nederlandse jongedames van België zouden winnen, zo'n voorafaanname doet de wedstrijdsspanning vaak geen goed en dus hield ik alles voor mogelijk. In het eerste kwartier was Oranje flink op dreef en zag je de energieke potentie er vanaf spatten. Wat irritante fruitvliegjes vielen me lastig, maar die mochten de pret niet deren. In het eerste kwartier scoorde Carlien Maria Dirkse van den Heuvel.

Overigens wil ik nog wel even mijn irritatie uitspreken over de verslaggever bij de wedstrijd, want die haalde mij steeds uit de aangename spanning met gezeur over zijn kennis van deze en gene en wedstrijden, die allang gespeeld zijn en hij zich toevallig nog herinnerde, van kijk eens aan, wat een belangrijke sportencyclopedie hij wel niet is. Bovendien matigde hij zich ook nog eens aan hoe de wedstrijd zou verlopen, terwijl alles nog mogelijk was en zijn profetie het bier dood sloeg. Kortom, deze betweterige hansworst verpeste voor een deel mijn kijkgenoegen met zijn spraakwatervallen op lekenniveau. Een optie is het geluid uit doen, maar dan ga je richting gebarentaal en dat verheugt de pret ook niet. Zo'n verslaggever haalt je vaak uit de hier en nu wedstrijd en dat is het meest ergerlijke aan dat soort lelijke kwetteraars.

Carlien is geboren op 16 april 1987 in 's-Hertogenbosch. Ze had een relatie met haar ploeggenote Maartje Paumen. In 2012 won ze goud met het damesteam bij de Olympische Spelen in Londen. Haar latere vriendin Maxime ontmoette ze in de kroeg 'De Trut'. Ze studeert Fysiotherapie aan de Hogeschool Utrecht. Het tweede en derde kwartier van de wedstrijd leek Oranje wat ingezakt en de kluts kwijt. Hier en daar zag je de vermoeidheid toeslaan. Maar in het laatste kwartier gingen ze er weer volop tegenaan en het was Kelly Jonker, die het langverwachte tweede doelpunt maakte, met een heel bijzondere dubbele luchtstickslag. Kelly is geboren op 23 mei 1990 in Amstelveen. Ze was in 2012 ook lid van het winnende team op de Olympische Spelen. Ze studeert eveneens Fysiotherapie. Op de valreep kregen we nog een strafschop, die door Ireen van den Assem werd gemaakt. Ze scoorde het derde doelpunt en de overwinning was een onweerlegbaar feit. Ireen is 27 jaar en ze speelde bij HC Den Bosch en HC Tilburg. Jeetjemina, wat heb ik van die jonge dames genoten en van die opwippende, oranje rokjes met daaronder keurige, oranje broekjes. Sommigen speelden zo mooi, dat het leek alsof ze een mooie balletdans aan het uitvoeren waren. In combinatie met die lekker wilde haardossen was het een feest voor mijn loerende oogjes.

En dan was er nog de bondscoach Alyson Annan, op 21 juni 1973 in Wentworthville, Australië, geboren. Tot 2000 was Alyson getrouwd met niemand minder dan de hockeycoach Max Caldas, die vandaag met zijn herenteam aan de bak moet tegen België. Alyson en Max kregen samen drie kinderen; Ema, Tijo en Benjamin. In 2005 trouwde Alyson met de ex-hockeyster Carole Helene Antoinette Thate, geboren op 6 december 1971 in Utrecht. Zij hebben samen twee kinderen. Carole was jarenlang de directrice van de Johan Cruijff Foundation. Ze sprak iedere dag met Johan. Het was mooi om te zien, dat Maartje Paumen en Naomi van As op de tribune stonden mee te leven. Overigens vond ik het ook heel mooi en aandoenlijk om te zien hoe opgetogen de Belgische speelsters hun zilveren medailles in ontvangst namen. Mooie verliezers en tevens mooie winnaressen. Die CDA-minister Buma zal wel extra verguld gesmiled hebben bij nogmaals het Wilhelmus en dan zo vurig gezongen. Die oubollige, archaïsche tekst doet er dan gelukkig niet meer toe. Ik volgde de lange lint van vrolijke, jonge, Oranje meiden en ik kon me zo voorstellen dat ze nachtelijk Amsterdam helemaal op zijn kop gingen zetten. Onze dames zijn meer dan klaar voor de aanstaande Olympische Spelen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 28 augustus 2017


Geplaatst in de categorie: sport

3.0 met 3 stemmen 80Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)