Inloggen
voeg je column toe

Columns

In de Facebook-bajes

Inmiddels loop ik in zo'n standaard-streepjespak mokkend door mijn cel in de Facebook-gevangenis, die tevens virtueel is, maar wel een vervelende, belemmerende, buitensluitende impact heeft. Ineens begrijp ik hoe onschuldig veroordeelden zich moeten voelen. Hoe de computersystemen van Facebook enorme haperingen vertonen en hoe Facebook grotendeels een eenrichtingsverkeer is. Zij bepalen wat wel en niet kan en er is nergens een rechtbank om dat aan te vechten. Zodra je per ongeluk een Facebook-regel overtreedt, ben je bij voorbaat uiterst verdacht en doen ze er alles aan om je van de vrijheid op Facebook te beroven.

Onlangs wilde mijn computer niet meer opstarten en sloot ik mijn reservecomputer aan. Ik was van mening dat al mijn Facebook-gegevens waren verdwenen, wat niet zo was, maar allez, en dus handelde ik impulsief door meteen maar een nieuw account aan te maken. Dat dat niet mag, wist ik toen nog niet. Mijn oude account was er immers gewoon nog, maar dat wist ik tijdelijk niet. Van de weeromstuit had ik ineens twee accounts en dat mag niet van Facebook, dus besloten ze (de automatische computers) om mijn oude account plat te leggen, d.w.z. ik kon het nog wel bekijken, maar er niets meer mee doen. Ruim 1200 vrienden kwijt, dacht ik, plus alle energie, die ik erin heb gestopt. Shit happens. C'est la vie, c'est Facebook. Tegen grote bedrijven vechten, is nooit echt handig, maar ik had die gluiperige Zuckerberg wel even aan de lijn willen krijgen. Ze dekken zich helemaal in door onzichtbaar en onbereikbaar te blijven. Van hen krijg je geen enkele informatie los, terwijl ze wel kicken op het vergaren van zoveel mogelijk informatie van zoveel mogelijk burgers. Horen, zien en zwijgen. Vooral heel geraffineerd en hardnekkig zwijgen. Sfinxachtig bergen geld verdienen aan informatie-overdracht. De behoefte van de mens om te communiceren op een zeer gewiekste manier misbruiken en uitbuiten. Ik heb me al eerder negatief over Facebook uitgelaten. Ik heb het vermoeden dat er her en der in de digitale samenleving een soort van NSB-ers bestaan, die anti-reclame meteen door verklikken.

Er zit meer achter Facebook, dan je zo op het eerste gezicht denkt en die creep Zuckerberg is een contactgestoorde nerd en een kapitalistische kwal. Mocht een Facebook-spion dit lezen, brief het vooral door en eet smakelijk. Bovendien is dictator Zuckerberg het brein achter dit virtuele vriendschapssyteem en kun je hem daarvoor verantwoordelijk houden, wat ik dan ook doe, zeker nu ik zie hoe Facebook faalt en mooi opgebouwde sites als de mijne grofweg door de papierversnipperaar haalt. Het is zelfs zo, dat ik denk, dat ze op een fout mijnerzijds zaten te wachten, om mij tot stilzwijgen te manen. Door hun arrogante, übermenschliche houding wakkeren ze paranoïa aan. Welnu, ik ging nog even verder op mijn nieuwe account, terwijl ik het merendeel van mijn oude vriendenkring via mijn oude account nog wel opnieuw een vriendschapsverzoek heb weten te sturen. Inmiddels ging de vriendschapsteller op mijn nieuwe account rap omhoog, met mensen als Désanne van Brederode en Jo Govaerts. Een profielfoto plaatsen, leek me ook wel handig en zo geschiedde. Ik dacht, dan kan men zien, dat ik het ben, maar het tegendeel gebeurde en inmiddels ben ik weer door de Facebook-politie geblokkeerd, omdat ze gaan uitzoeken of ik het wel ben, die op die foto staat. Met een paar klikken op internet kun je dat bevestigend beantwoorden, maar zij houden me liever nog zo lang mogelijk en het liefste levenslang gevangen. Alleen hebben ze geen poot om op te staan en dat is ook hun zwaktebot. De Facebook-gevangenis is om krankzinnig van te worden en op bezoek van Facebook-vrienden hoef je niet te rekenen. Het is een wreed, ondemocratisch, kortzichtig, unfair, gezichtsloos, uitzichtloos en sluitend systeem.

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 september 2017


Geplaatst in de categorie: internet

4.3 met 3 stemmen 1.410Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
13 september 2017
Beste Gabriëla en Ton, dank jullie wel voor de ondersteunende reacties. Ik heb er alles aan gedaan om de spoken achter FB wijzer te maken, maar ze zwijgen stijfkoppig. Leuk, je verwijzing naar de fictieve Mr. Bojangles. Ik ben artistiek gezien te extreem voor zo'n saaiburgerlijke site als Facebook en daarom val ik door de mand. Volgens hen provoceer ik teveel, maar dat ben ik in mijn gewone doen. Dat ze me nu lopen te ****en, omdat ze niet weten of ik het ben op de foto's van mij, is je reinste kolder en hypocrisie. Facebook is een ondemocratische dictatuur, die geilt op andermans/-vrouws privé-informaties en daar op een vreemde manier ook nog eens miljoenen dollars mee verdient. Zodra je teveel rebellistisch individualisme tentoonspreidt, wordt je monddood gemaakt, want daarmee zou je weleens het kapitalistische principe van FB kunnen blootleggen en ondermijnen. Kortom, burgerlijke ongehoorzaamheid kunnen ze niet gebruiken, want dat riekt teveel naar anarchie en muiterij. Ik voel me ergens fantastisch verlost van een dwangmatig, energieslurpend, terroristisch systeem, waar ik, noch anderen, in feite iets mee opschieten. Het is allemaal water naar de zee dragen en pure fata morgana/maya/illusie. Aan vrienden in levende lijve heb je inderdaad veel en veel meer. Binnenkort zal ik via een onderaardse, zelfgegraven sluiproute mijn FB-cel verlaten, don't worry.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
9 september 2017
Je verkeert in goed gezelschap, Joanan, samen met Mr. Bojangles, die zit daar ook. Al jaren. Gewoon blijven dansen in die cel.

www.youtube.com/watch?v=-Fju4UajL7g
Naam:
Ton Hettema
Datum:
9 september 2017
Ik heb met je te doen, goede Joanan, en vermoed dat je de symptomen signaleert van de anonieme en ongrijpbare A.I. waarachter steeds meer instituten en overheden zich verschuilen en zich onaantastbaar maken. Waarom? 'We're only in it for the money'. Suikerberg en consorten (Gates, Jobs, Branson, Musk et al) zijn handige en meedogenloze manipulatoren van geldstromen. Ik wens je veel vrienden toe, die af en toe zelfs op bezoek komen. In levendige lijve..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)