Inloggen
voeg je column toe

Columns

Blinde haat

In de Trouw van 16 september 2017 staat het artikel ´4 minuten om te gaan schuilen´ van Gijs Moes, redactie buitenland. Er zit een stijgende lijn in de provocaties van het Noord/Koreaanse leger, wat in de lijn der verwachtingen ligt.
Op 15 september j.l. lanceerden de Noord-Koreanen een middellange/afstandsraket (Hwasong-12), die net als de vorige opnieuw over het Japanse eiland Hokkaido werd geschoten, op een hoogte van 770 kilometer.
Hoe lang blijft het daar bij schoten voor de boeg? Of hoe lang laten Amerika, Zuid-Korea en Japan die griezelige Kim Jong-un met zijn dikke babyface en zijn maffe hoofdtapijtje nog zijn gang gaan?
In hoeverre is Donald Trump nog geloofwaardig met zijn afschrikkingstaal nu Kim Jong-un maar raketten blijft afvuren?
Hoe lang moeten we nog naar die Noord-Koreaanse gekken kijken, die straks misschien wel echt over lijken gaan? En ze doen het ook nog eens zichtbaar vol plezier en leedvermaak, wat hun gruweldaden en geprojecteerde frustraties nog erger maakt.

De Japanners reageren over het algemeen laconiek op de overvliegende raketten. Tja, zolang ze over blijven vliegen vormen ze geen gevaar, maar hoelang blijven ze over vliegen? De inmiddels wereldberoemde nieuwslezeres van Noord-Korea deed er ook nog een schepje bovenop en ze vertelde de wereld, dat Japan en Amerika door hun raketten zullen worden weggevaagd. Ongenuanceerd, alsof ze het over plekken vol ongedierte heeft. Totaal zonder empathie, wat de psychopathologie verraadt. Zwart-wit in vijandsbeelden denkend, terwijl ze nooit echt heeft kennis gemaakt met de gemiddelde Japanner en Amerikaan. Je zou die Noord-Koreanen moeten kunnen verplichten om zich eens diep in de levens van Japanners, Zuid-Koreanen en Amerikanen te gaan verdiepen. Dat dat mensen zijn die lijden en liefhebben, net als zijzelf, neem ik aan. Dan zouden ze leren dat er overal goede en slechte mensen leven en dat je een volk niet over één kam kunt scheren. Die opgeblazen leider van hen generaliseert als de bliksem. Bovendien is leiderschap niet per bloedlijn overdraagbaar.

Japan heeft ooit twee atoombommen van Amerika te verduren gekregen en dat heeft een diepe wond in de collectieve volksgeest geslagen. In die zin is het sadisme van Kim Jong-un nog minder te begrijpen voor gezond denkende mensen. We hebben dan ook met een sadist te maken, die kickt op het feit om terreur uit te oefenen en om onschuldigen pijn te doen, ja, zelfs van het leven te willen beroven, terwijl hij ze persoonlijk niet wil kennen. Als in een gewelddadig computerspel.

Mochten we als Europeanen denken dat we buiten schot blijven, dan is dat een naïeve gedachte, want Bert Koenders zegt, dat Kim ook de Internationale gemeenschap test. Kim's raketten kunnen ook Europa aanvallen. In Kim's ogen is Europa net zo democratisch en vrijheidsminnend als Amerika. In wezen bedreigt Kim de hele vrije wereld, behalve de landen, die net als hij een dictatuur vormen. Met zijn uitlokkingen zit hij te azen op escalerende reacties, zodat zijn suïcidale vuurwerk kan losbarsten. De laffe zelfmoordenaar neemt het liefst zoveel mogelijk mensen met zich mee in de dood. Zo macaber en ongeneeslijk geestesgestoord steekt hij in elkaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 september 2017


Geplaatst in de categorie: oorlog

4.5 met 2 stemmen 104Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)