Inloggen
voeg je column toe

Columns

Krantenweekgeschenk 2017

In dit flutterig weergegeven reclamestuntje van de gezamenlijke kranten vond ik een opvallend vrijmoedig geschreven stukje uit het Algemeen Dagblad, getiteld ´Eucalyptus´. Het is geschreven door de journaliste-schrijfster Nynke de Jong, geboren op 16 maart 1985 in Goënga, een dorpje in Friesland, met zo´n 252 inwoners.

Nynke ging naar het Bogerman College in Sneek. Van 2004 tot 2010 studeerde ze Nederlandse Literatuur aan de Universiteit van Utrecht. Ze schreef o.a. voor: NRC Next, de Leeuwarder Courant, de Volkskrant, het Brabants Dagblad, Viva en Nieuwe Revu.
In 2011 verscheen haar boek 'Vrouw en Fiets' en in 2012 'Vrouw kijkt Sport' bij Atlas Contact. Ze was tafeldame bij DWDD en ze schreef de tv-film 'Lang zal ze leven'. Ze is de hoofdredactrice van 'Pedala Magazine'. Verder is ze columniste voor het AD, LINDA, Kek Mama en Viva Mama.
Ze woont in Utrecht met haar vriend en hun dochter. In 2015 was ze de tweede in 'De Slimste Mens'.

In het bewuste artikeltje gaat het over een advertentie in de aanbiedingsfolder van Het Kruidvat, je weet wel, die met dat irritant grote formaat. Het ging over de 'intieme hygiëne'. 'Oftewel: de flora en de fauna van je vagina', schrijft Nynke. 'Want soms is water niet genoeg', predikte het Kruitvat.
Ik citeer: 'Kortom: je bent je zó bewust van jezelf, en dan komt het Kruidvat ook nog eens in je oor tetteren dat je onderkant misschien een beetje riekt, maar dat ze daar wel iets tegen hebben. Zo'n middeltje waardoor je doos ineens ruikt naar zo'n dennenboompje dat taxichauffeurs altijd aan hun achteruitkijkspiegel hebben hangen tegen de sigarettengeur. Wat een gedoe om niks. Heb je ooit een reclame gezien tegen een stinkende lul? Ooit een jongen zijn geslacht in een pot lavendel zien hangen om van die muffe camembert-lucht af te komen? Nee toch? Daar heeft het Kruidvat dan ook helemaal geen marketingscampagne voor.'

Een vrouwelijke Jan Wolkers is opgestaan, heerlijk, dat vlotte recht-voor-de-raap-geschrijf! Hetzelfde geldt mijns inziens ook voor okseldeodoranten, die er in honderden geuren en mengsels bestaan, incluis talloze, leugenachtige reclameboodschappen erbij.
Okselgeur is een liefde-opwekkende geur op zich en de meest natuurlijke. Op die manier herkennen we onze natuurlijke geliefden. Dat heeft de natuur allemaal al heel goed geregeld. Die chemische rommel, die veel mensen op hun oksels smeren, trekken dus mensen aan, die van nature wellicht niet bij jou passen. Dat kan wel eens een reden zijn, waarom veel relaties al snel weer op de klippen lopen. Het oksel- en schaamhaar scheren is ook zo'n raar fenomeen, waar met name de vrouwen zich aan conformeren.

Zogenaamd wildplassen van een vrouw in Amsterdam is onlangs beboet met 90 euro. Ze moest dat volgens de kortzichtige rechter maar in zo'n slakkenhuisurinoir van mannen gaan doen. Weet die sadist wel hoe goor het daar vaak in stinkt en temeer als je ook nog moet hurken? Vrouwen hebben net zoveel rechten als mensen om wild te plassen als mannen. Punt uit! Een nieuwe vorm van emancipatie is opgestaan. Overigens is dit meestal een gedoe in de steden, want op het platteland kan niemand dit veel bommen. Het is de kunst om donkere plekjes te vinden, maar ik deed het zelfs in hartje Londen, terwijl de eerste dubbeldekkers voorbij reden.

Ik citeer even verder: 'Lieve pubermeisjes, een vagina ruikt naar vagina. En een piemel naar piemel. Daar hoeft helemaal niemand zich voor te schamen. Wat het Kruidvat je ook probeert aan te praten. Die zitten gewoon met een enorme voorraad naar eucalyptus stinkende wasemulsie. Trap er niet in, pubermeiden. Je hebt misschien 99 problems, maar je vagina ain't one.'

Schrijver: Joanan Rutgers, 21 sep. 2017


Geplaatst in de categorie: vrouwen

4,0 met 4 stemmen 383Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)