Inloggen
voeg je column toe

Columns

Hopelijk van uitstel naar afstel

Gisteren had het zomaar gekund, dat de gevangene Clinton Lee Young de doodstraf had gekregen. Dit is godzijdank anders gelopen, want hij heeft op het nippertje uitstel gekregen. 'I get to live another day. I get to see November!', reageerde Clinton verbijsterd en gelukkig, want hij was al bezig met het regelen van zijn begrafenis.

Clinton is geboren op 19 juli 1983 in Mount Pleasant, Texas. Op zijn 18-de is hij veroordeeld voor twee moorden, nadat hij met drie kameraden marihuana-sigaren gescoord had. Het bewijsmateriaal rammelt aan alle kanten en DNA-vondsten ontbreken. Clinton is hoogstwaarschijnlijk door zijn 'kameraad' David Page verraden en door die twee andere 'kameraden'. Die drie leugenaars hebben het op een akkoordje gegooid met elkaar, waardoor ze hun eigen hachjes wilden redden. In het geval van David Page is dat al redelijk gelukt, want zijn oorspronkelijke 60 jaar gevangenisstraf is verminderd naar 30 jaar, plus de kans op vervroegde vrijlating.

Zo gezegd, komt er een nieuwe hoorzitting voor zowel Clinton als David. David heeft zichzelf nogal loslippig uitgelaten tussen zijn medegevangenen en hij heeft zelfs gezegd, dat hij Clinton er mooi bijgelapt heeft. Clinton is er vooral door David ingeluisd, omdat hij hoogstwaarschijnlijk de ware moordenaar is van die twee slachtoffers. Er is een handschoen gevonden, die aan de binnenkant het DNA van David heeft en waar kruitsporen op gevonden zijn. Hij geeft toe dat hij destijds handschoenen droeg, omdat hij het koud vond, wat mede door zijn slechte doorbloeding kwam, opgelopen door straatgevechten. Deze informatie komt uit de kwalitatief hoogstaande documentaire 'Het best mogelijke nieuws', die op 24 oktober 2017 door Brandpunt is uitgezonden. Deze documentaire is door Jessica Villerius gemaakt, die daarin gesprekken voert met Clinton en David. Bij David wordt al snel duidelijk dat hij een leugenaar is, die alles slecht op een rijtje heeft. Als mogelijke beweegreden van zijn gelogen visie noemde hij een vriendin van Clinton, die hij ook als vriendin wilde hebben, dus zeg maar ordinaire jaloezie en wraakneming.

Mede door deze indrukwekkende documentaire van Jessica is de doodstraf voor Clinton uitgesteld en komen er nieuwe hoorzittingen. Deze film legt namelijk haarfijn uit hoe de rechters profijt hebben van iemand ter dood veroordelen en van de uitvoering, want dat verhoogt hun status gek genoeg. Ze geven niets om Clinton persoonlijk. Bovendien zijn de twee zonen van één van de slachtoffers politie-agenten.
Maar een rechercheur van tijdens de veroordeling van Clinton zegt ook, dat hij erin geluisd is en dat het opnieuw moet worden bekeken. Niet alleen Jessica's documentaire en inzet was van betekenis voor het uitstel, maar ook de bijstand van de juriste Merel Pontier, die eenmaal in Amerika geland opgelucht adem haalde door dit heugelijke nieuws.

Momenteel zit Clinton nog steeds in de Polunsky Jail in Texas, maar als straks bewezen kan worden, dat niet hij, maar David Page de dubbele moord heeft gepleegd, waar veel op wijst, dan kan Clinton wel eens binnen afzienbare tijd op vrije voeten komen te staan.
Het tweede slachtoffer maakte David, omdat die zijn naam kende, zegt Clinton. Ik geloof Clinton en ik twijfel niet aan mijn intuïtie. David is een doorzichtige leugenaar. Inmiddels heb ik op Facebook een vriendschapsverzoek naar Clinton verstuurd. Hij verdient miljoenen vriendschappen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 oktober 2017


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 3 stemmen 128Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
28 oktober 2017
Niet gezien. De doodstraf is een raar gebeuren.
Waar een normaal gestoord persoon de doodstraf voor krijgt, namelijk het in koelen bloede vermoorden van een mens, daar mag een overheid, een regering, een rechter, zogeheten legitiem een mens achteloos vermoorden. Dat vind ik heel raar. Maar raarder is misschien nog dat 'iedereen' dat de gewoonste zaak van de wereld lijkt te vinden. En hoe schier onmogelijk het is om een beslissing van rechters, zonder hun motieven te onderzoeken, voor het 'uitdelen' van de doodstraf, terug te draaien of aan te vechten. Verder stinkt natuurlijk het hele rechtssysteem tot in de hoogste hemel, zoals ze daar zeggen. Kijk maar naar het aantal mensen met de verkeerde huidskleur of het verkeerde inkomen, sociale netwerk of 'verdachte uiterlijk'. En dan, breek mie de bek nait los, het geprivatiseerde, door grote private corporaties in bezit genomen gevangeniswezen, waar nu of straks de inmates hun eigen verblijf moeten betalen.
Ik wil nooit meer naar de VS.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
25 oktober 2017
Inderdaad een zeer goede documentaire, en iedereen die hem ziet, kan alleen maar tot de conclusie komen dat Clinton ten onrechte is veroordeeld.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)