Inloggen
voeg je column toe

Columns

Emancipatie in 1973

Een tennishistorische man-vrouw-krachtmeting, in de beginjaren zeventig, heeft anno 2017 geresulteerd in een speelfilm. Ruim veertig jaar geleden was de mondiale sport, en zeker het tennis, in de ban van de uitdaging die de Amerikaan Bobby Riggs gretig rondstrooide: ‘Ik win iedere m/v-tennismatch, ook tegen de sterkste speelsters, wie durft!?’

Het begon met inzetten van 10.000 dollar, maar dat steeg naar 100.000 dollar toen ABC, CBS en NBC belangstelling toonden. Het meest aangesproken voelde zich emancipatie-voorvechtster en meervoudig Wimbledon-winnares Billie-Jean King-Moffitt. Zij ergerde zich aan het prijzengeld bij vrouwentoernooien dat indertijd tien keer lager lag dan bij de mannen.

Tegen vechtjas Jimmy Connors had ze een m/v-duel niet aangedurfd, maar tegen hustler, macho, male-chauvinist, matchfixer Bobby Riggs waagde ze het er op. Op 20 september 1973 richtte de focus zich op de Texas-Astrodome in Houston. Alle rechten op The Ultimate Battle Of The Sexes, geafficheerd als Sportspektakel van de Eeuw, waren inmiddels doorverkocht aan 36 landen.
De organisatoren dachten dat Billie geen franje of show wilde, maar dat viel mee. Ze speelde het pr-spel mee, net als performer Riggs. De mega-kampioene kon zelfs verleid worden om zich als een overdadig gevederde Cleopatra te laten aanvoeren, gezeten op een draagstoel die werd voortbewogen door tientallen jongemannen in zwembroek. Haar (hypernerveuze) opponent zwaaide met een lange zweep boven de hoofden van schaars geklede slavinnen die zijn rijtuig trokken.

Billie tegen Bobby stelde eigenlijk weinig voor. Mevrouw King maakte korte metten met de hevig transpirerende meneer Riggs: 6-2, 6-3, 6-3.

Schrijver: Ton Mantoua, 22 november 2017


Geplaatst in de categorie: film

3.8 met 4 stemmen 64Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)