Inloggen
voeg je column toe

Columns

Manifest

Met de verjaardag van de Sint op komst en de hevige commotie rond de legitimiteit van Zwarte Piet wordt het tijd om ook enkele randverschijnselen van het feest aan te passen aan de veranderende maatschappelijke omstandigheden.

Zo bepleiten wij het afschaffen van de rijmdwang tijdens het voorbereiden van de surprises. Veel niet westerse allochtonen missen de taalbeheersing die het rijmend sinterklaasvers van hen verlangt. Daarom moet het met ingang van dit jaar ook mogelijk zijn gedichten te schrijven waarin men nagedacht op prachtig, cadeau op auto, snoep op goed of hotel op schotel laat rijmen.

Ook traditionele lekkernijen dienen een meer multi-cultureel karakter te krijgen. Zo wordt het de banketbakkerijen aangeraden om in het marsepein assortiment de varkens in de etalage te vervangen door geitjes en deze ritueel aan te snijden.

Tevens dient er op te worden toegezien dat de zak van Sinterklaas is vervaardigd uit Fair Trade jute uit daartoe aangewezen ontwikkelingslanden en dat te strooien pepernoten klimaat neutraal zijn gebakken.

Als supplement verschijnt in een later stadium de canon van correcte Sinterklaasliederen waarin bijvoorbeeld regels als ‘kom maar binnen met je knecht’ en ‘zijn knecht staat te lachen’ het woord knecht vervangen zal worden door ‘persoonlijke assistent’.

Ook het lied de zak van Sinterklaas kent ongewenste zinsneden als:
‘Daar stopt hij, daar stopt hij, daar stopt hij blij van zin, de hele de hele, de heeele wereld in.'
De hierin bezongen neiging van de dominante blanke westerse cultuur om alles maar in te pikken kan mensen pijnlijk aan het koloniale verleden herinneren.
Dat moeten we niet willen met z’n allen.

Actiegroep het Heerlijk Avondje 2.0

Schrijver: Trawant, 2 december 2017


Geplaatst in de categorie: sinterklaas

4.4 met 5 stemmen 160Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
3 december 2017
Satire is mijns inziens de beste vorm om van leer te trekken tegen kortzichtige dwazen met trauma's, die niets met ons volksvermaak te maken hebben! Multiculturisme is blijkbaar niet altijd opbouwend. Je haalt daarmee ook veel zotte ellende binnen, die nergens op slaat. Hoezo is Sinterklaas een blanke slavendrijver, het moet echt niet gekker worden! Ik was in Turkije bij de kerk waar de ware Nicolaas predikte en hij was vooral een grote kindervriend. Het vrije kind in ieder mens dient te worden verdedigd, begrijp dat. Al die rommelige protesten richting Zwarte Piet zijn echt hoogst absurd en volkomen onterecht. Wat echt telt, is kinderlijke vreugde!
Naam:
Ton Hettema
Datum:
2 december 2017
Ik ben het vooral eens met die persoonlijke assistent, Trawant, maar vrees dat op een kwade dag de PvdD de goedheiligman verbiedt op een paard te rijden.
Mooi geschreven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)