Inloggen
voeg je column toe

Columns

Naarmate de tijd verstrijkt

Een enkeling zal de 75e verschijningsdatum van de cultfilm Casablanca hebben herdacht. Puur bij toeval zei een verre tafeltenniskennis op diezelfde dag: ‘Ik zou me niet zo opwinden, Ton, als ik jou was, over alle narigheid in pingpongland. Maar als jij daar je pissige plasjes over wilt blijven plengen, dan is ‘As Time Goes By’ volgens mij het beste hulpmiddel’.

Uiteraard ben ik vertrouwd met deze sfeerbepalende melodie van ‘Casablanca’. Regisseur Michael Curtiz zette drummer Dooley Wilson speciaal voor de gelegenheid achter de piano om de scene te verfilmen. In driekwart eeuw werd het zeer herkenbare ‘As Time Goes By’ een van de meest geadapteerde songs in de muziek-annalen. Billie Holiday, Johnny Mathis, Barbra Streisand, vele andere vocalisten, zelfs Tom Jones, wilden de compositie graag in hun repertoire opnemen. Naarmate de tijd verstrijkt.
Eind 1942 bracht Warner Brothers de film uit. Nog altijd behoort een tekstfragment tot de bekendste opsporingsuitdrukkingen ter wereld: ‘Round up the usual suspects!’.

Opmerkelijk is dat de acteerprestaties van filmsterren als Ingrid Bergman en Humphrey Bogart werden overvleugeld door Claude Rains, in zijn bijrol van politiecommissaris. Terwijl Ingrid Bergman in de Noord-Afrikaanse nevel verdwijnt en het laatste vliegtuig-naar-veiliger-oorden wegtaxiet, verlaat Rains de vertrekhal en spreekt de afsluitende woorden: ‘Louis, I think this is the start of a beautiful friendship’.

Daarmee eindigt een romantisch oorlogsdrama, een Hollywood-kraker. Wanneer beginnen scherpe randjes in iemands karakter te slijten? Zodra een toezichthoudende commentator zijn spectrum aan tafeltennis-irritaties met ‘Naarmate De Tijd Verstrijkt’ probeert weg te spoelen.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=d22CiKMPpaY

Schrijver: Ton Mantoua, 4 december 2017


Geplaatst in de categorie: film

4.0 met 4 stemmen 75Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)