Inloggen
voeg je column toe

Columns

Allejezus-moeilijk

Nationaal Toezicht Sportbonden heeft tafeltennis tot krimpsport 2017 uitgeroepen. Vriendelijke medewerkers stuurden me wat statistieken (609 opzeggingen, zonder opgaaf van redenen), een grafiekje en de aankondiging dat het agentschap begin februari haar 2017-cijfers zal publiceren. Daar hoort een gedegen juryrapport bij: of ik een concepttekst over ‘de lotgevallen van krimpsport-pingpong’ van commentaar wil voorzien. Zo positief mogelijk, als het kan.

Centraal staat hun zienswijze dat de ineenstorting van tafeltennis verband houdt met de tijdgeest. Alle individuele slagsporten, zoals badminton, pingpong, squash en tennis, hebben veel te danken gehad aan de narcistische ego-trippers van 1960-1980. Die zijn nu oud, versleten en gepensioneerd. Sommigen kunnen zich nog steeds vastklampen aan hun tijdverdrijf omdat het ervaringssporten betreft. Velen vallen af door beginnende kwaaltjes.
Maar als grootste groeihandicap heeft tafeltennis het nadeel dat kinderen het allejezus-moeilijk vinden en dat ze snel hun interesse verliezen. Ze moeten eerst wat balbeheersing en basistechniek aanleren om het leuk te houden. Met andere woorden, de aanwas is miniem. Dat speelt hockey, (meiden)voetbal, handbal en andere teamsporten in de kaart. Uit het tafeltennishoofd, uit het tafeltennishart, zodra de afweging plaatsvindt tegen heiligverklaarde verplichtingen als kids-transport en boodschappen doen.

Mensen hebben het unheimische gevoel dat ze beklemd zitten in een afsprakenharnas. Ze zuchten onder het juk van agenda’s. Tafeltennis probeert over te stappen op ‘flexibeler aanbod’. Individualisme zal daar niet vreemd aan zijn. Sportbonden strijden om ledentallen en vrezen de opzeggerscategorie ‘Met Onbekende Bestemming’: waarom, waartoe, waarheen?

Ik heb de onafhankelijke toezichthouders geantwoord dat de schermsport veel meer krimpt.

Schrijver: Ton Mantoua, 12 december 2017


Geplaatst in de categorie: sport

5.0 met 2 stemmen 64Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)