Inloggen
voeg je column toe

Columns

Moderne messenwerperij

Mighty Mike van Gerwen, messenwerper van de kersttijd. WK-darts, veel Unicorn, veel William Hill, veel gegooi, weinig wol. Op televisie kijkt men The Cobra en al die andere kerels recht in hun tronie. Dat werkt niet bepaald in hun voordeel, vriendelijk gezegd. Een rumoerige bierhal zou het alibi kunnen zijn voor darters-met-gooi-psychose, maar misschien is het andersom. Onder darteritis verstaat men de emotionele blokkade om afscheid van het pijltje te nemen. Zo’n verlamming heeft te maken met spierspanning. Het komt voor bij mensen die teveel airconditioning gebruiken en door variaties in lichaamswarmte ‘de ontsteking van Bell’ oplopen.

Ook tafeltennissers kennen het verschijnsel, het aarzelen om arm/batbewegingen te voltooien. Concentratie, stabiliteit en precisie zijn doorslaggevend bij darts en tafeltennis. Verleidelijke walk-on girls maken echter, in het blikveld van de darter, lonkende sjerp-reclame voor Ladbrokes’ wedkantoren.

De overeenkomst met messenwerperij, een vrijwel verdwenen circus-attractie, dringt zich op als vrouwvijandige voorloper van darts. Ooit zong Corry Brokken over Ivan-de-Messenwerper en zijn angstige verliefde partner. Zouden er nog dames leven die, binnen de gevarenzone van rondvliegende scherpe voorwerpen, in de piste mooi stonden te wezen? De werper was gewoonlijk als stoere cowboy gekleed en trok tientallen messen uit zijn wijde leren rijbroek. Bovenhands en met grote snelheid gooide hij die rond de fraaie contouren van The Sexy Lady. Om de spanning te vergroten werd de ‘hevig tegenstribbelende’ dame vervolgens vastgebonden op een roterende schijf...

Op mij, jochie-van-zeven, maakte deze bloedstollende act grote indruk. In theater Carré, bij de middagvoorstelling van het Strassburger-kerstcircus.

Schrijver: Ton Mantoua, 18 december 2017


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 2 stemmen 53Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)