Inloggen
voeg je column toe

Columns

Perfecte dag

Vorige week ging het in De Wereld Draait Door over data in 2017 die voor mensen ‘A Perfect Day’ waren geweest. Want de onheilsberichtenvloedgolf dendert door. Hoog genoteerd op de uitvaarthitparade staat trouwens datzelfde A Perfect Day van Lou Reed, afkomstig van zijn album ‘Transformer’ uit 1972.

In het programma zong Paul de Munnik een flard van ‘Een Goed Jaar’, vertaling van ‘It Was A Very Good Year’, een compositie van Ervin Drake, door Frank Sinatra op zijn album The September Of My Years gezet, een weemoedige samenwerking met het orkest van Gordon Jenkins.
Het verschil met de Sinatra-interpretatie zat in de andere staccato die De Munnik er aan gaf. Matthijs van Nieuwkerks introductie ging zo snel dat Jan-Pieter Kal niet ter sprake kwam. Deze sonnettendichter publiceerde in 1990 ‘Mijn Manier, 144 Sinatra-Sonnetten’. Het lied It Was A Very Good Year gaat over terugkijken op de tijd dat iemand zich als 17-jarige, als 21-jarige, als dertiger en vijftiger aan zalig nietsdoen en levensgenot wijdde. Fragment uit de Kal-vertaling: ‘als dertiger verplaatste ik mij in limousines, met chique vrouwen, en na een minzaam handgebaar, reed hun chauffeur ons over de boulevard’.

Over het afgelopen jaar mag ik niet klagen, maar eind april beleefde ik een prettig-rustige dag vol onpeilbaar welbevinden. Ik kneep in mijn arm om zeker te weten dat ik niet droomde. De lentezon scheen, ik zat op m’n favoriete olijfbomenterras van een espresso te nippen. Het was mijn perfecte dag en toch had ik geen last van schuldgevoelens.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=sRITtE8mJfY

Schrijver: Ton Mantoua, 20 december 2017


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 3 stemmen 94Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)