Inloggen
voeg je column toe

Columns

Erdogan krabbelt terug

Een paar maanden geleden had de 63-jarige Turkse premier Recep Tayyip Erdogan nog zo'n grote bek over de Nederlanders en noemde hij ons nazi's! Dat kwam vooral omdat hij als een paranoïde angsthaas ons optreden tegen twee Turkse ministers afkeurde.
Wij hadden die het land uitgestuurd, omdat ze promotie wilden maken voor de partij van de sluwe dictator Erdogan en tegen de Gülen-aanhangers in ons land, die overigens verreweg in de minderheid zijn. Dat bleek wel door de ineens uit alle hoeken en gaten opstormende jongeren met wild zwaaiende Turkse vlaggen en agressieve uitstralingen. Die kwamen toen even heel macho-achtig hún Turkije verdedigen.

Onze overheid wil niet dat er uit andere landen overgewaaide vetes in ons land worden uitgevochten. Dat zag je onlangs ook in Zaandam, waar zo'n 150 Eritreeërs met elkaar op de vuist gingen. Erdogan was ook behoorlijk op zijn nummer gezet door een Duitse cabaretier, wat hem erg had geraakt, omdat het zo'n rake karikatuur van hem was. Dus schreeuwde hij wild om zich heen, hitste hij zijn volgzame volk op om maar af te geven op Nederland, Duitsland en België.

Turkije zat als een kat in het nauw en daar kwam die coup van enkele militairen ook nog bij. Erdogan had maar zo afgezet kunnen worden en hij kreeg het zwaar te verduren. Zijn machtsbolwerk leek even helemaal in te storten, maar via zijn telefoon wist hij zijn aanhangers weer te mobiliseren. Heel koddig allemaal. Daarna zag hij ze overal vliegen, de Gülen-aanhangers, en heeft hij tienduizenden leraren, agenten en militairen in het cachot gegooid. Zijn vergeldingsacties moesten zijn dictatorenpositie weer overeind helpen.

Ondertussen ging het steeds slechter met de Turkse economie en waren er talloze misstanden met de vluchtelingen, die Turkije wel wilde opvangen om Europa uit de brand te helpen. Overigens alleen voor vele miljoenen aan euro's. De met alle winden meewaaiende Erdogan haalde zijn contact met Poetin weer aan en hij zette extra afweergeschut op de grenzen naar Europa. Vergis je niet, hij is nog steeds dezelfde schreeuwlelijk, die alleen zijn zin door wil voeren en alle tegenstemmen uit de weg wil ruimen. Hij gebiedt strenge censuur in de media en hij martelt zijn gevangenen. Voor de meeste, zo niet alle Europese landen is het meer dan duidelijk, dat Turkije nog lang niet bij de EU kan worden aangesloten. Dan zouden we alle geloofwaardigheid en integriteit overboord moeten gooien en dat gaan we niet doen.

De handel met o.a. Nederland is lange tijd gestagneerd qua hoeveelheid, omdat onze handelaren niet graag dealen met een labiel land. Aan gedroogde abrikozen, bulgur en raki hebben we geloof ik geen gebrek gehad. Inmiddels heeft Erdogan zijn attitude en opstelling bijgeschakeld en doet hij ineens weer alsof alle EU-premiers zijn beste, oude vrienden zijn.

Pretletter Rutte trapt er meteen weer in en wil meteen weer handelen als vanouds. De Nederlandse handelsgeest gaat boven alles, zeg maar. Waar er wat te halen valt, flink toeslaan! De ambassadeurs kunnen straks weer lekker naar Ankara en Den Haag en we doen met zijn allen alsof er nooit onmin en felle wrevel zijn geweest. Die scheldpartijen van de stijfkop en driftkikker Erdogan stelden niets voor. Hij was gewoon zwaar gestrest en randje opname. Dat kan iedereen overkomen. Zand erover en lekker weer flink van elkander profiteren. Leuk en aardig allemaal, maar dat neemt niet weg, dat Turkije een groot broeinest is, waar een burgeropstand tegen de sluwe vos Erdogan nog steeds op de loer ligt, ondanks zijn massale repressie en nu weer schijnheilige goodwill-kwekerij.

Maar ik heb ook zware kritiek op premier Rutte, die met open armen met zo'n duidelijke dictator in zee wil gaan. Wie met pek omgaat... Zeg mij wie uw vrienden zijn en ik zal zeggen wie u bent. Dat is nou echt weer zo'n minne streek van de liberalen, die gooien alle principes zo in de vergeetzee, wanneer er economische voordelen te behalen zijn. Die Rutte blijft in de kern toch een onbetrouwbare VVD-rakker op een gladgemaaid hockeyveld/golfbaanterrein. De toppolitici doen vaak heel domme dingen, waar een weldenkende Hollander, zoals ik, geen vat op hebben. We hebben het maar te verwerken wat onze premier mis doet.

Hij doet het tenminste niet in mijn naam en ik vermoed, dat er wel een paar miljoen Nederlanders zich daarbij aansluiten. Man, man, die Erdogan is doorgestoken kaart en zo transparant als de pest met zijn terugkrabbelcharme-offensief. Als je op zo'n schijnheilige slijmbal ingaat, dan ben je zelf niet veel anders. En juist dat beangstigt me altijd aan die ver over datum premier Rutte. Zoete broodjes bakken en alles onder de mantel der liefde wegdrukken, is je reinste kolder en typisch voor een bananenrepubliek, zoals Erdogan ons land noemde. Als Rutte zich niet principieel distantieert van die schurk met fakepraatjes, dan onderstreept hij daarmee, dat Nederland inderdaad een bananenrepubliek zou zijn.

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 december 2017


Geplaatst in de categorie: politiek

4.5 met 2 stemmen 35Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)