Inloggen
voeg je column toe

Columns

Erotisch tafeltennis?

Heeft u Tom Egbers ooit het woord ‘tafeltennis’ uit zien spreken? Tijdsbesteding voor misdienaartjes, denkt Tom, maar geen sport. Roomse jongeren zochten voorheen hun tafeltennisvermaak in het patronaatsgebouw. Onder toezicht van aalmoezenier of geestelijk adviseur, dat wel.

Naderhand namen zelfs betere spelers de gewoonte aan om hun sport geringschattend als ‘pingpong’ af te schilderen. Die neiging, om het als minderwaardig te benoemen, blijft onuitroeibaar. Maar het klopt, in tafeltennis is enig sex-appeal ver te zoeken. Een plan om uniseks-wedstrijdkleding verplicht te stellen viel in het water, zo’n tien jaar geleden, wegens allergie voor nuchterheidsobsessies, imago-complexen, verandering.

Reporters slaan bij zaalsporten een fluistertoon aan alsof ze de obsceniteit naderen. In de jaren tachtig luisterde ik graag naar het NCRV-zaterdagsportprogramma, met Heintze Bakker, Jaap Bax, Govert van Brakel en Frans Henrichs. Zodra ergens een tafeltennisduel de beslissende fase bereikte, meende de presentator ons extra te moeten attenderen: ‘De regisseur geeft het signaal al, de omfloerste en herkenbare stem van medewerker Bas den Breejen suist door de ether. Het kan niet anders, dat moet tafeltennis zijn; zeg het maar Bas...’.

Dan was op de achtergrond het sensuele klikken & klakken te horen van celluloidbolletjes. Destijds regeerde de onschuld van deugdzaamheid en christelijke moraliteit, zeker bij de NCRV. Niemand dacht er aan het handvat van een batje als een fallussymbool op te vatten. Nog altijd schrikt de gewone Nederlander van de uitdrukking ‘erotisch tafeltennis’. Dat vindt men raar en ongepast. Pardon, hoezo, erotisch tafeltennis? Sportief-gewaagde mallotigheden zijn niet in de mode.

Schrijver: Ton Mantoua, 14 januari 2018


Geplaatst in de categorie: sport

3.4 met 5 stemmen 785Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)