Inloggen
voeg je column toe

Columns

Dolores O'Riordan verdween halverwege

Op 15 januari 2018 is één van de grootste zangeressen op aarde onverwachts gaan hemelen. Dat gebeurde in haar hotelkamer in Londen, waar ze met haar band verbleef, omdat ze nieuwe opnamen ging maken. Volgens de politie zijn er inzake haar overlijden geen verdachte omstandigheden aangetroffen. Plotseling hartfalen lijkt dan ook de meest logische doodsoorzaak. Dus geen overdosis van dit of dat. Dat maakt de dramatiek echter niet minder groot, want ze was slechts 46 jaar en nog steeds superbe qua stemgeluid. Dat ze de wereld een rijk oeuvre heeft nagelaten, is bij de meesten welbekend, maar er had nog zoveel meer bij gekund, denk ik met spijt rond mijn mond en verdriet in mijn hart. Magere Hein is soms een echte gluiperd en een onverwachtse wreedaard, die geen rekening houdt met de grote talenten van stervelingen. Haar naaste familie is natuurlijk het ergste getroffen en ik heb dan ook erg met hen te doen. Ze zijn immers volkomen overvallen. Ze wensen dan ook terecht door de media met rust gelaten te worden.

Dolores toonde dezelfde, Ierse felheid in haar liederen als Sinéad O'Connor, al had ze ook de romantische dromerigheid van Enya in zich zitten. Plus de vervreemdende zangstijl van Siouxsie & The Banshees. Haar muziekstijl wordt omschreven als: Alternatieve rock, Post-grunge en Celtic rock. Ze brak door met The Cranberries, met de gitarist Noel Hogan, de bassist Mike Hogan en de drummer Fergal Lawler. Met deze band maakte ze zes albums en o.a. het meesterlijke nummer 'Zombie', dat van mij de nummer één plek van Queen's 'Bohemien Rhapsody' in de Top 2000 meteen mag vervangen! Het is op zich al belachelijk en idioot, dat Queen nog steeds met dat experimentele nummer op nummer één staat. Het is een samenraapsel van totaal disharmonische fragmenten en de zin 'Sometimes wish I was never born at all' associeer ik dan ook meteen met dit zwaarbezopen carnavalslied. Dat bovendien zo grijs is gedraaid, dat er geen reet meer aan is. Het nummer 'Zombie' is van een veel grotere allure en zit wel harmonieus in elkaar. Met het bewustzijn van haar vroege overlijden is het nog gevoeliger om naar haar muziek te luisteren en naar haar videoclips te kijken. Ze had verdulleme nog zoveel schoons met haar stem kunnen doen, maar we moeten ook dankbaar zijn voor het feit, wat zij allemaal met haar stem gedaan heeft en waar wij nog steeds van kunnen blijven genieten.

Één van de eersten, die na het bericht van haar plotselinge overlijden reageerde, was de Ierse president Michael D. Higgins, wat typerend is voor hoe belangrijk zij voor de Ierse zangkunst was. Verder reageerden Dave Davies van The Kinks, Hozier en Kodaline ook als eersten. Er was terecht verslagenheid alom. Alsof er een koningin was overleden. Nee, niet alsof, ze was immers een koningin van de zangkunst. Ik hoop dat er in Dublin een groot standbeeld voor haar komt. Of tenminste in haar geboortedorp Ballybricken in County Limerick. Ik verwacht dat alle grote, Ierse zangers/zangeressen bij haar begrafenis aanwezig zullen zijn, inclusief de vier heren van U2 en de leadzangeres van Clannad, Máire Brennan. En natuurlijk de kasteelvrouwe Enya en hopelijk ook Sinéad O'Connor, al is het bekend, dat het niet al te best met haar gaat. Het zal een zeer droevige begrafenis worden, maar vergeet niet wat ze ons allemaal heeft geschonken. Het beste wat we kunnen doen, is haar massaal onze liefde terug zenden!...

Schrijver: Joanan Rutgers, 17 jan. 2018


Geplaatst in de categorie: idool

3,7 met 3 stemmen 304Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)