Inloggen
voeg je column toe

Columns

Ster van de Dalmacija-pop

Februari, nu nog even volhouden. Ik verlang iedere dag naar mijn favoriete boulevard aan de boorden van de Adriatische Zee en naar terrasjes met klanken van ‘de mannelijke primadonna van de Kroatische estrada’, te weten zanger-pianist Oliver Dragojevic. Mijn grote bewondering voor deze artiest meandert langs ‘Skalinada’, ‘Galeb i ja’, ‘Cesarica’, ‘Vjeruj u ljubav’, ‘Molitva za Magdalenu’, ‘Sve bi da za nju’, ‘Oprosti mi pape’ en de andere briljantjes die ‘n plaats hebben gekregen in de Dalmacija-pop.

Papa Mate en mama Kate vernoemden hun zoon, bij zijn geboorte op zondag 7 december 1947, naar de hoofdpersoon uit de roman ‘Oliver Twist’ van Charles Dickens. Hij kreeg van zijn vader een harmonica cadeau en leerde zichzelf heel snel dit instrument te bespelen. Afkomstig uit Vela Luka (aan de uiterste westzijde van het eiland Korcula) vermaakte de kleine Oliver toeristen en andere passagiers met zijn spel en gezang op de veerponten naar Split.

De Dragojevic-sound bestaat uit een combinatie van schlagers, San Remo-repertoire en jazzy elementen, in het klapa-dialect van de Dalmatische kust. In 1974 won hij het songfestival van Split met ‘Copacabana, Honolulu i Madrid’. Hij onthulde tegenover biograaf Zlatko Gall dat hij zich vooral liet inspireren door de Amerikaanse zanger-pianist Ray Charles. Hoogtepunten waren Oliver’s optreden in Parijs (Olympia 2006) en het album “Noc nek’ tiho svira”, met de violon-cellist Stjepan Hauser (2011).
Oliver’s werk staat in het collectieve Kroatische geheugen gegrift.

De zeventigste verjaardag van Dragojevic werd helaas overschaduwd door berichten over een verslechterende gezondheid.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=TlNOOhNBNKY

Schrijver: Ton Mantoua, 9 februari 2018


Geplaatst in de categorie: muziek

2.7 met 3 stemmen 133Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)