Inloggen
voeg je column toe

Columns

De Chinees van Middelstum

‘Shuohan-Men pingpongkampioene? Nooit van gehoord, uit welk Chinees vliegtuig is ze boven Zwolle gedropt?’ De insiders wisten wel beter. Zes jaar geleden spoelde een eenzaam tafeltennismeisje letterlijk aan in Groningen. Ten gevolge van hardnekkige fouten (naamspelling, geboortedatum) en procedure-misverstanden werden haar ouders gedwongen naar China terug te keren. De kleine Shuohan-Men doolde door de tafeltennispolders en werd daar niet vrolijk van. Ze kreeg het advies om vooral niet aan te kloppen bij ambtelijk sportcentrum Papendal. Het was verstandig om eerst onderdak te krijgen in de pingpongherberg van Anne en Jan Vlieg in Middelstum.

Twaalf jaar was ze, brilletje, wonderkind met alle Vriesekoop-voortekenen. Al snel werd echter duidelijk dat deze nieuwe aanwinst niet paste in de plannen rondom het Nederlandse damestafeltennis en dat men zeker niet stond te juichen bij haar verschijnen in de zalen. Met voorzichtige stappen werd ze opgeleid bij de gebroeders Vlieg. Geleidelijk verminderde de tegenwerking...

Haar naam stond snel in uitslagenbulletins. Maar er bleven kwesties rond verblijfsvergunning, id-kaart, paspoort. Nationaal jeugdteam? Geen sprake van, zeiden de bonzen. Nationale damesselectie? Mag (nog) niet, zeggen de bonzen. Inmiddels is Shuohan-Men een gracieuze slanke jongedame, 18 jaar, ravenzwart haar, paardenstaart. In ons land zal ze niet veel meer te zien zijn, want Bundesliga en Franse Pro-B willen haar graag inlijven.
Zes jaar geleden zagen alle kenners het meteen. En bij het horen van haar dappere gebrekkige Nederlands, tijdens een impressie op de Groningse regio-zender, bij de Chinees van Middelstum: ‘ik wil worden, kampioen.’ Knap werk, Jan!

Schrijver: Ton Mantoua, 5 maart 2018


Geplaatst in de categorie: sport

3.3 met 6 stemmen 95Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)