Inloggen
voeg je column toe

Columns

Ik ben Elly

Stapels aanbevelingen waren nodig om buitenlandse politiebazen te overreden een zekere agente Lust plus cameraploeg vrij entree te verlenen. Het duurde daarna nog lang voordat Elly haar collega’s bij de dagprogrammering kon toepreken: ‘I know what I’m doing, I’m a real police-woman, believe me‘, terwijl haar aarzelende minder-geprivilegeerde vakgenoten er het hunnne van dachten: ‘stay out of trouble’.

Wij verbazen ons allang niet meer over dit opvallende vlaggenschip from Amsterdam Police: ‘I’m Elly, hello’. Het Lust-verschijnsel is de kortgeknipte ordehandhaver van Dutch Hermandad. De serie Met Elly Op Patrouille toont een uniformgeil topwijf dat zich van Bogota tot Nairobi laat meeslepen met politionele klap-, klop- en veeg-acties. Aan het straatbeeld van Tirana waren de snelle veranderingen goed te zien. Lust blijft opmerkzaam: ‘een straatarm land, maar er rijden hier ongelooflijk veel mensen in vette peperdure auto’s!’. Albanië is vergeven van Belgische slachtvleesmanipulaties met buurman Kosovo, duistere connecties, mensen-, sigaretten- en wapensmokkel. Dat houd je niet tegen met kinderachtige routinecontroles op snelheidsovertreders en het opvoedkundig-luizenmoederachtig berispen van iemand in een luxe-model Audi-A7 met een diplomatenkenteken.

Elly’s voorganger was Klaas Wilting, een Drentse loopbaanvechter die in de hoofdstedelijke jungle verdwaalde, ondanks eloquentie en optredens in populaire tv-programma’s. Maar ik verwacht niet dat ‘La Lust’ van het padje af zal raken. Zij blijft de nuchtere Hollandse rechtlijnigheid zelve. Wat lust Lust? Broodje-Bal bij Koopman Vleeswaren op de Lijnbaansgracht. Ze heeft alle soorten klopjachten meegemaakt. Toch is patrouilleren in de Marnixstraat is iets heel anders dan drugsbendes vegen in San Francisco.

Schrijver: Ton Mantoua, 18 mrt. 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3,3 met 6 stemmen 144Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Karel Jong
Datum:
18 mrt. 2018
Prima column, scherp, actueel en in kloeke, compacte stijl.
Naam:
Fred
Datum:
18 mrt. 2018
Elly is een selffulfilling lustobject
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
18 mrt. 2018
Ik zag de trailer. Heb bewust niet naar haar reality-politieserie gekeken, omdat ik maar nauwelijks al die echte geweldsbeelden kan verwerken. Het is too much the same agression. Bovendien vind ik die Elly een koele kikker en behoorlijk geflipt door haar politievak zo absurd op te hemelen. De moraalridderlijkheid straalt van haar af en dat vind ik zeer verdacht. Dat ze lesbisch is, doet er niet toe, maar geeft me toch te denken. In hoeverre reageert ze zichzelf af op de mannen en de heteroseksuele overheersing? Verder is er bij de politie ook vaak sprake van corruptie, verduistering, te agressief optreden, fraude en heling. Zo'n brandschoon beeld van de politie gaat er dan bij mij ook niet in. En dat ze vaak bij de rechtse bal gehakt Jeroen Pauw aan tafel zit, is ook op het randje. Ze werkt ook geregeld mee aan 'Opsporing Verzocht', waarin de tv-kijkers worden aangespoord om een soort extra inzetbare politie-eenheid te gaan vormen. Als kijker krijg je dan een hoge dosis ellende voorgeschoteld en mag je dat allemaal lekker in je eentje gaan zitten verwerken. Een vorm van werkverdeling, die mij echt niet zint, hoe aantrekkelijk de verslaggeefster ook is en doet. Het is alsof ze bij voorbaat briljante creaties uit mijn ziel snijden met die op reclame-achtige manier gebrachte tip- en verkliklijnen. De lust vergaat mij bij voorbaat al. Eerlijk gezegd krijg ik bij de achternaam van cop Elly automatisch zwoele, lesbische beelden toegediend, die ik als veel minder bedreigend, dan de rest van Elly vind. Ik snap dan ook niet waar agressie vandaan komt. Is ze wel eens in therapie geweest? Is ze misschien ooit eens ontzettend traumatisch gepest en heeft ze dat verdrongen? Ik twijfel echt aan haar oprechte motieven, net als bij al haar collega's overigens, maar mondje dicht hé, Ton, want anders krijg ik straks een arrestatieteam op mijn dak! Onze politiestaat kan de pot op! O jee, is dat nu wel verstandig om te zeggen? (-)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)