Inloggen
voeg je column toe

Columns

Klavertje Vier floreert fier

Met moeite, maar toch, fietste ik met die twee lullige papiertjes naar het stemlokaal. Ik dacht nog even, laat ik eens wat nieuws gaan stemmen, waardoor mijn gedachten even met de Partij voor de Dieren hebben geflirt, maar dat was vooral omdat ik die Marianne Thieme wel een lekker dier vind, maar net niet lekker genoeg. Dus werd het als vanouds de SP en een vette nee tegen die sleepwetconstructie van enge mannetjes, die ons angsten willen aankweken.

Volgens de laatste prognoses is het inmiddels duidelijk geworden, dat GroenLinks een vette buit te pakken heeft en hier en daar zelfs qua zetelaantal is verdubbeld. GL is in Utrecht en Amsterdam de grootste partij geworden en dat is inderdaad historisch te noemen, aldus Jesse Klaver met opnieuw zijn witte, wat nonchalante bloes met opgestroopte mouwen. Dat laatste is overigens hoogst interessant, want hij gebruikt hiermee namelijk een oerbeeld, dat bij de mensen wel een belletje doet rinkelen, namelijk, hij weet van aanpakken en hij wil de boel gaan aanpakken. Daarmee straalt hij strijdvaardigheid uit en dat kan heel aantrekkelijk zijn in vergelijking met de verstofte partijen, die zich onaantastbaar wanen. Jesse gebruikt zijn acteertalenten volop en hij wil een grote volkspartij van GL maken, waar hij inderdaad hard mee op weg is, want als een grote stoomboot is hij hard op stoom met zijn ietwat doorzichtige verleidingskunsten, maar wel gedegen, linkse opvattingen en de wil om die daadwerkelijk uit te gaan voeren. Zijn frisse jeugdigheid en schijnbaar onvermoeibare vitalisme doet de rest.

Terwijl de PvdA opnieuw overal opnieuw is gehalveerd en bijna nergens meer iets voorstelt, ondanks zielenpiet Lodewijk Asscher, die bijna jankend van ellende toch nog zijn rug recht weet te houden, zij het met een bezemsteel vol woordtrucages. Als socialist in hart en nieren doet mij die nederlaag ook wel pijn, maar de PvdA heeft ook veel steken laten vallen en was in een roze wolk beland.

Natuurlijk ben ik ook teleurgesteld over het verlies van mijn eigen partij SP, want dat is onverdiend en onacceptabel. Lilian Marijnissen sprak haar aanhang in een zaal te Oss toe en dat deed ze vrouwmoedig en fair en tegen de uitslagpeilingen in kloekmoedig voortzettend. Ik schreef haar, dat ze haar eigen principes trouw moet blijven en heftig oppositie moet blijven voeren!

Toch heb ik wel een kanttekening, want het ziet er voorlopig althans niet naar uit, dat zowel de SP als de PvdA ooit nog zullen regeren en daar moeten we reëel in zijn. Wij linkse mensen missen vaak een doorgevoerde winnaarsstrategie. Die rechtse rakkers hebben vaak geen probleem met een winnaarsmentaliteit, omdat die in het dagelijkse leven ook vaak aan de touwtjes trekken qua flink betaalde banen en navenante luxe. Die hebben vaak totaal geen moeite met het zichzelf gevierd voelen, maar wat bij hen overigens wel vaak aan misplaatste arrogantie en overheersingsdrift grenst, zonder dat ze daarbij nog oog voor de maatschappelijk minderbedeelden hebben en die zelfs systematisch buitensluiten en tegenwerken.

Dan registreer ik ook de verschuivingen, die er hebben plaatsgevonden. Vele allochtone Nederlanders voelen zich niet meer door de PvdA gesteund. Nu de macht van de PvdA zo goed als voorbij is, kiezen ze in deze situatie voor DENK.

En ja, dan hebben we nog FVD, de rechtse partij, die nog extremer dan Wilders is. Met heertje Theo Hiddema als baroneske patser. Thierry doet alsof hij euforisch over de uitslag is, maar die is in feite zeer belabberd en matig. Hier en daar is DENK zelfs groter dan zijn partij. Dat belooft nog wat!, om met Pim Fortuyn te spreken. Persoonlijk ben ik erg blij met de matige opmars van het FVD.

Bij nader inzien had ik ook GL moeten stemmen, maar dat ga ik bij de aanstaande, landelijke verkiezingen doen. Ik mis alleen nog zo Femke Halsema, die ik echt de positie als eerste, vrouwelijke premier gunde, omdat ze er rijp voor was en omdat ze zoveel meer te bieden had, dan Jesse Klaver. Femke was/is een oude ziel en Jesse is/blijft een jonge ziel, hoe je het ook wendt of keert.
Edoch, ik raad alle socialisten aan om bij de aanstaande, landelijke verkiezingen op GroenLinks te stemmen en dus strategisch te gaan stemmen. Verlaat voor één keer de SP en de PvdA en ondersteun onze linkse broeders en zusters waar het nodig is. Ook al zie ik Jesse geen premier worden, laten we tenminste de meeste zetels halen en een stevig blok tegen de rechtse rakkers gaan vormen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 maart 2018


Geplaatst in de categorie: politiek

4.0 met 5 stemmen 105Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
23 maart 2018
Kathalijne Buitenweg heeft een prima campagne gevoerd tegen de sleepwet. Mijn kristallen bol vertelt me dat zij zomaar de eerste vrouwelijke premier worden kan.

PvdA, SP en Dierenpartij zouden er goed aan doen zich aan te sluiten bij GL. Wordt het gezond verstand gebruikend deel van Nederland een niet meer te omzeilen politiek blok die kan gaan regeren zonder arrogant rechts. Kunnen we alle schade van de afgelopen Rutte regeringen gaan helen voor al die lieve mensen die door het aso bezuinigingsbeleid nu creperen van ellende.
Naam:
Anneke Haasnoot
Datum:
23 maart 2018
Goed stuk weer Joanan. Leuke reacties van Ton en Karel Jong. Met plezier je neuronenketens weer verkend.
Naam:
Karel Jong
Datum:
23 maart 2018
Uiteraard is een column 'subjectief'. Prettig is dat de lezer in deze helder genoteerde bijdrage goed kan meegaan met de benadering van de schrijver. Het al of niet eens zijn met de inhoud, doet daar niets aan af. Hettema heeft helaas wel een punt. Niet zozeer met zijn beeld van gerimpelde hippies met nostalgische gevoelens. Meer knelt het ooit onbeschaamd afschudden van 'ideologische veren' door zogenaamde goeroes.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
23 maart 2018
Leuk om ons een kijkje te gunnen in je associatieve neuronenketens. Informatief en zuiver subjectief. Je hebt een goed hart, en dat is zeer te waarderen. Ook doorzie je de meest duidelijke tekenen van egocentrische manieren (ik stond laatst voor een poppenkraam..) die in het uitvergrote panopticum van politiek Nederland worden tentoongespreid. Over de (allang niet meer geldende) inhoud van de begrippen links en rechts zou nog een stevige, vredige, redelijke discussie te voeren zijn, ware het niet dat 'links' zó onwrikbaar is vastgeklonken aan de ketenen van lang achterhaalde ideeën, emotioneel verzegeld door versleten denkbeelden en nooit opgewaardeerde sociale mythes, dat deze gerimpelde hippies en hun geestelijk luie nazaten niet meer in staat zijn hun vermogen tot rationeel denken voorrang te geven op wat ze hun 'gevoel' noemen, wat niets anders is dan nostalgie naar een wereld die nooit bestaan heeft..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)