Inloggen
voeg je column toe

Columns

HEMELVAARTSDAG

Hemelvaartsdag, al van oudsher een christelijke feestdag. Een dag waarop vroeger alle winkels gesloten waren. Zomaar een zondag middenin de week. Een dag waarop jaren terug in voormalig Nederlands Indië een jongetje tegen een toerist (de dichteres Lily Touwen) die naar een evenement wilde zei: ‘Terbang.’
Waarbij hij met zijn armen vliegbewegingen maakte. Waarmee hij wilde zeggen dat Jezus vliegen was; naar de hemel opgevlogen dus en het bedoelde evenement daarom niet doorging.
Ook enkele profeten uit de Bijbel zijn opgevaren ten hemel en naar het schijnt deden ook Romeinse goden het. Ook de profeet Mohammed steeg ten hemel.

Hoe anders is het anno 2018! De supermarkten zijn open en er zijn braderieën en kermissen, fietsdagen en kasteelfeesten, muziekfestivals en tal van evenementen, voor jong en oud.Natuurlijk mogen de processies niet ontbreken.

Een woord als 'opstandingslichaam' zal voor velen klinken als abracadabra en dat laatste zal dat zelf ook. Het verwijst naar toverspreuken of een term uit de gnostiek of de joodse mystiek; men weet het niet precies. Het zou ook kunnen staan voor gebrabbel of Koeterwaals; een woord dat ook niet onder iedereen bekend zal zijn. Het betekent onbegrijpelijk taalgebruik en stamt uit een Tirools dialect; het Duitse Kauerwelsch. Bredero gebruikte het in zijn tijd al.

Maar goed, terug naar de geheimzinnige Hemelvaart van Jezus Christus. Het verbaast altijd weer dat wetenschappers, uitzonderingen daargelaten, bepaalde dingen voor onmogelijk houden. Zou het niet kunnen dat de volgelingen van Jezus nog contact met hem konden maken na diens dood? Dat ze over de gave beschikten zijn nabeeld of vergeestelijkte lichaam oftewel ‘opstandingslichaam’ nog te zien?

Wat ook verwondert is het verhaal dat Maria hem na zijn dood ontmoet maar niet direct herkent. Hoe verklaar je dat? Zou Hij razendsnel geïncarneerd zijn? Er bestaan mensen die tijdens hun leven al een paar maal zijn geïncarneerd vernam ik uit betrouwbare bron, maar
zij herkent Hem aan zijn wonden, niet aan zijn uiterlijk. Ze denkt dat ze de tuinman voor zich heeft. Het blijft intrigeren.

Naast ons stoffelijke lichaam hebben we nog meerdere, onstoffelijke lichamen, immers alles bestaat uit razendsnel om elkaar draaiende laten we het moleculen en atomen noemen; zaken die met het blote oog niet te zien zijn.
Er zijn mensen die de lichamen van de aura oftewel de energievelden inclusief hun kleuren kunnen waarnemen. Wat sceptici een verondersteld energieveld noemen, is voor hen die een esoterische stroming aanhangen, realiteit.

Elk mens heeft zeven energetische lichamen in zijn aura. Die lichamen of lagen of velden zijn als volgt ingedeeld: de eerste drie lichamen zijn nog verbonden met deze wereld en ons bewustzijn.
Je hebt het eerste, etherische lichaam, dat zich het dichtst bij de huid bevindt, het is een zilverachtig lint dat zich naar het lichaam voegt, het tweede, het emotionele lichaam is geel van kleur en het derde, mentale, wisselend van kleur.
Het vierde is het astrale lichaam, dat een brug is naar het vijfde dat zacht roze is, het zesde heeft pastelkleuren en in het zevende lichaam zijn alle kleuren te vinden.
Na het vierde volgt dus het vijfde etherische sjabloon lichaam, dat grotendeels in een andere dimensie vertoeft en donkerblauw is en dan is er nog het zesde, universele liefdelichaam, waarmee we een spirituele liefde voor alles en iedereen kunnen ervaren, ook voor het universum. Het is bereikbaar middels meditatie. Tot slot is er het zevende, Ketherisch causale lichaam; een laag waardoor we ons één kunnen voelen met vanwaar we komen. Alle ‘lichamen’ hebben dus hun eigen kleuren. Geen wonder dat mensen die hier weet van hebben anders kijken naar Hemelvaartsdag en naar leven en dood dan ‘het gros van de mensheid’.

Opa speelde vroeger op het orgel: ‘Op een lichte wolkenwagen, wordt de Heer van d’aard gedragen, vaart Hij op naar ’s Hemels troon, vaart hij op naar ’s hemels troon. (Componist P.J. Moeton 19e eeuw). Het is een bekend lied in kerkelijke kringen. Prachtig als je zo’n tekst kunt schrijven en op muziek zetten.

Tot slot is er de traditie en het ritueel van het dauwtrappen, ook wel hemelvaren genoemd. Het zou een zuiverende werking hebben en magische krachten hebben. Van Coby Poelman-Duisterwinkel. Ter afsluiting een veelzeggend fragment uit haar gedicht Hemelvaart:
‘en Hij beloofde ook nog, zoals Ik ben gegaan, zo zal Ik ook weer komen,‘k ben hier niet ver vandaan.’

Schrijver: Anneke Haasnoot, 11 mei. 2018


Geplaatst in de categorie: religie

3,4 met 5 stemmen 902Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Anneke Haasnoot
Datum:
14 mei. 2018
Ik kan niets aan schrijfsels vinden van Karel Jong zelf.Op een bewering na. Zat een beetje in mijn maag met zijn commentaar. Hij heeft al een keer eerder op zo'n manier gereageerd. Dus op twee van mijn gelukkig meer dan honderd columns in totaal. Het maakte me een tijdje onzeker na de eerste keer, maar dit keer doet het me niet veel. Ik ga gewoon door. Hoewel ik besef dat het ene schrijfsel sterker dan het andere kan zijn.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
14 mei. 2018
Zal ik? Wil ik? Is het eendimensionale karakter van een der commentaren niet zelf-evident en daarmee de beste bevestiging van dit pleidooi voor diepgang?
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
12 mei. 2018
Jouw uiteenzetting over de aura-trappen onderstreep ik graag, al laat je enkele beperkingen kuit schieten. Je spreekt namelijk niet over de kundalini-ervaring of de verlichtingservaring. Maria Magdalena was net zo ingewijd als Christus Jezus en daarom is het ook geen wonder dat juist zij Jezus na zijn overlijden wist waar te nemen. Bovendien heeft zij in Zuid-Frankrijk het kind Sarah van Jezus en haar gebaard. Het gaat erom om alle chacra's te openen en de Goddelijke Liefde in jezelf volop toe te laten. Om daarna de Goddelijke Liefde, die jou volop vervult, volop uit te stralen naar minder bedeelden! Denk eraan, je bent gelijk de Godin, dus doe als Haar! Verspreid de Liefde volop! Het Christuslicht zal zegevieren!...
Naam:
Karel Jong
Datum:
11 mei. 2018
Commentaren en stuk zelf zorgen voor bedenkelijk en kneuterig 'ons kent ons' sfeertje. 'Zo arm van geest veel mensen', schrijft Haasnoot bitter. En merkbaar aangedaan noteert zij: 'Dank voor je wijze woorden, Ton'. Mag ik deze combinatie van op elkaar reagerende commentaren een beetje klef vinden? De column zelf is tot aan het schoolmeesters deel over energetische lichamen nog wel te verteren. Hoewel er geen verrassende invalshoeken in staan. Maar dit even terzijde.
Naam:
Anneke Haasnoot
Datum:
11 mei. 2018
Ton dank voor je wijze woorden. Zo arm van geest veel mensen. Mij geeft het een machteloos gevoel. Wat kun je meer doen dan een column of beschouwing schrijven in de hoop dat...
Naam:
Ton Hettema
Datum:
11 mei. 2018
Laten we voorkomen dat dergelijke bespiegelingen over de gelaagdheid van ons bestaan, door de platvloersheid van de commercie en de cavia-tredmolen van wereldlijke ambitie, worden weggevaagd uit ons collectieve bewustzijn.
Een intrigerende en veelkleurige overweging!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)