Inloggen
voeg je column toe

Columns

Als je stout bent, verdien je straf!

De gevangenis is natuurlijk geen ideale omgeving om een beter mens te worden. Daar ben ik me van bewust, maar we kunnen of willen geen andere oplossing verzinnen voor mensen die heel stout zijn geweest. Lijfstraffen en de doodstraf doen we niet meer aan in dit deel van de wereld. Een beetje stout verdient nog een taakstraf of boete, maar heel stout verdient gevangenisstraf. Als je bijvoorbeeld miljoenen hebt gestolen. Ik wil hier graag een paar mensen voordragen om zo snel mogelijk naar de gevangenis te sturen.

Laten we beginnen met de beste voetballers van de wereld, Messi en Ronaldo. Hun voetbaltalent is natuurlijk om stikjaloers op te zijn, maar dat is niet de reden dat ze van mij wel een tijdje mogen brommen. Behalve voetbal zijn beide heren namelijk ook erg goed in een andere sport, genaamd belasting ontduiken. Messi is door de rechtbank al schuldig bevonden aan belastingontduiking ter waarde van 4.1 miljoen euro. Voorwaardelijke straf en een boete.
De zaak van Ronaldo loopt nog op het moment. Hij wordt er van verdacht voor meer dan 14 miljoen de belastingdienst te hebben opgelicht.

Verklaring van beide heren: uiteraard wilden we niet bewust de belasting oplichten. Maar waarom dan wel via een constructie van allerlei schimmige bedrijfjes proberen om je geld weg te sluizen? Alsof ik een bivakmuts, handschoenen en allerlei handig inbrekersgereedschap koop. Daarna uitzoek wie in een buurt op vakantie is en midden in de nacht in een achtertuin wordt betrapt door de politie. Verklaring: Uiteraard was ik niet van plan echt in te gaan breken. Niet echt geloofwaardig.

Als ik een geldtransport steel met een waarde van enkele miljoenen, kom ik er niet vanaf met een voorwaardelijke straf en een boete. Ik vind het ook erg jammer dat we beide voetballers niet meer in actie kunnen zien op het voetbalveld, maar de enige bal waar ze wat mij betreft de komende jaren mee te maken krijgen is zo’n ijzeren geval. Met een dikke ketting.

Het is alweer enkele jaren geleden, maar in Nederland is de eerste naam die binnen schiet voor een bajesnominatie Dirk Scheringa. U weet wel, van de DSB bank (de Dirk Scheringa Bank bank dus eigenlijk). Mensen bewust allerlei verzekeringen aansmeren die ze helemaal niet nodig hadden en die vervolgens jarenlang laten doorbetalen: Oplichting. Toch? Maar nog geen minuut in de gevangenis gezeten.

De tip die de lezer uit de drie voorbeelden kan halen is voor de hand liggend. Als je net als Messi, Ronaldo of Scheringa criminele intenties hebt om jezelf te verrijken, wees verstandig en kies voor een carrière als witte boorden crimineel. Dat loont vaak wel.

Schrijver: Nico Vinkenman, 7 juni 2018


Geplaatst in de categorie: misdaad

4.5 met 2 stemmen 1.186Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)