Inloggen
voeg je column toe

Columns

Parlementaire mallemolen

Zowaar, toch nog iets leuks uit suf-politiek Den Haag. De ideeënbus in de centrale hal van het gebouw van de Tweede Kamer had een bruikbare suggestie uitgespuugd: signature-songs! Iemand schreef: ‘een slappe hap hier, vraag Kamerleden naar hun favoriete Nederlandstalige liedje en speel dat af terwijl de volksvertegenwoordiger zich naar het spreekgestoelte begeeft. Het mag ook een melodie zijn die hem of haar typeert’.
De griffier zag ‘songs in the key of life’ wel zitten, om de Haagse stoffigheid wat op te kuisen. De snelle en positieve reacties vielen hem mee. Geert Wilders had gekozen voor de oer-Hollandse Zuiderzeeballade, Marjan Thieme (Partij Van De Dieren) reserveerde ‘Twee motten’, de rossige Corrie van Brenk (50-plus) schreef zich in voor ‘Meisjes Met Rode Haren’ en Lodewijk Asscher vraagt, als echte socialist, om het weemoedige ‘Als je voor een dubbeltje geboren bent...’ van Louis Davids. Het oudste Kamerlid, Martin van Rooyen (50-plus), wist meteen wat zijn lijflied bij interrupties moet zijn: ‘Je wordt ouder, papa’ (van Peter Koelewijn), hoewel de rijzige Martin nog patent oogt voor zijn 76 jaar.
Het laten horen van herkenningsmuziek gebeurt vooral bij snookerwedstrijden, boksgala’s en in voetbalstadions. Ladies and gentlemen, here he is, Ronnie, The Rocket Man, O’Sullivan! Als Ajax in de Arena speelde, hoorde je het opzwepende Simply The Best (Tina Turner) of Bloed, Zweet & Tranen van Hazes Senior.
Een enkel lid van de Tweede Kamer heeft nog bedenkingen bij de gewaagdheid van het idee van een diskjockey-parlement. Is het wel verstandig om geassocieerd te worden met ‘Ik Wil Een Cowboy Als Man’ vraagt Lilian Marijnissen (SP) zich af. Alleen de eigenzinnige Theo Hiddema (Forum) heeft zijn weigering wereldkundig gemaakt: ‘ik wens geen tierelantijnen, parlementswerk is een serieuze zaak, mijn favoriete deuntjes gaan niemand iets aan: ‘ik laat mij niet in een mallemolen duwen’.

Schrijver: Ton Mantoua, 29 nov. 2018


Geplaatst in de categorie: politiek

2,5 met 2 stemmen 95Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)