Inloggen
voeg je column toe

Columns

Contaminaties

Contaminaties zijn per definitie zeer besmettelijk. Als luipaarden liggen ze op de loer, gereed om de argeloze taalgebruiker te bespringen. Vatbaar als hij is voor vermenging van verwante uitdrukkingen, wijzen van spreken die op elkaar lijken, gebruikt hij ze door elkaar. Vaak gebeurt dat achteloos, zonder nadenken, vaak ook onbedoeld en zonder dat hij er zich van bewust is.

Arme taalgebruiker, hij hoort al zoveel om zich heen, wordt overspoeld met meningen van deze en geen. En hoe vaak maakt hij zich er zelf ook aan schuldig? Wij zijn allemaal sprekende 'talking heads', we zijn allemaal die sprekende mens, de homo loquax, die aan de intentie van zijn boodschap de hoogste prioriteit geeft. We laten de communicatie prevaleren boven de precisie van het formuleren.
Maar als we ons schriftelijk willen uitdrukken zijn er allerlei tussenstappen mogelijk die ons denken op een bepaald spoor zetten. Reflectie, bezinking, nadenken, geheugen raadplegen....

Maar ook daar liggen luipaarden op de loer, dit maal in de vorm van duiveltjes. Een voorbeeldje? Een verhit klimaat. Je kunt een verhit debat voeren, maar ook al warmt het klimaat op, verhit is het niet. Minstens zo vaag zijn de eigenschappen van mensen die als nietszeggend adjectief voor een object worden geplaatst. Ook een vorm van contaminatie. Het wemelt ervan, in de media. Wat ik maar wilde zeggen:

the devil is in the detail

Schrijver: Max
Inzender: MdL, 1 december 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 4 stemmen 142Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Max
Datum:
7 december 2018
Hé Hanneke, sympathiek om het zo op te vatten. Mijn irritatie was omgekeerd evenredig aan mijn reactie. Iets te kort door de bocht wellicht, als mijn naamgenoot bij de formule-1. En toch denk ik (pietluttige purist), dat klimaat hier in feite een anglicisme is. Dit weer i.t.t. het Duits, waar Klima sfeer betekent. Maar dit is eerder voor fijnproevers onder linguïsten, als collega-poëet gun ik je de dichterlijke vrijheid van harte. Sterker nog, het is de lucht (klimaat) waar wij van leven!
Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
7 december 2018
Wat een opluchting, Max, dat "een verhit klimaat" volgens jou niet kan! Maakt iedereen zich zorgen om niks.

Nee, zonder gekheid. Al begrijp ik je irritatie m.b.t. contaminaties wel, het is jammer dat het enige voorbeeld dat je geeft, "verhit klimaat", er volgens mij geen is. Feitelijk zijn we daar nog niet aangekomen gelukkig en bestaat het niet, maar grammaticaal is het in orde. Bovendien kan "klimaat" ook figuurlijk worden opgevat als sfeer: een verhitte sfeer, een verhit klimaat. Kan allemaal, allemaal correct Nederlands, m.i.
Naam:
Max
Datum:
6 december 2018
Geen loze waarheid die u hier voor het voetlicht laat treden, maar...uitglijers liggen als voetvegen op de loer, beste Ton. En soms irriteert het tot jeukens toe en erger ik mij, dan wel irriteert het buiten nissen en maten...dan wijd ik er een kwartiertje vrije tijd aan om mijn hart te luchten van de druk op mijn lever...
Naam:
Ton Hettema
Datum:
6 december 2018
Vlak niet weg dat zoals de waard is dansen de muizen op tafel.
Ik wil maar beweerstelligen dat we niet moeten uitpoetsen dat het contamineren ook als steile figuur een smaakvol middel is om de ander voor het ootje te houden of in de molen te nemen..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)