start toeval vragen forum links zoek contact gastenboek inhoud

Categorieën:

actualiteit (379)
afscheid (15)
algemeen (78)
bedankt (5)
biologie (1)
dieren (22)
discriminatie (8)
drank (6)
economie (13)
eenzaamheid (5)
emoties (23)
ex-liefde (2)
familie (17)
feest (6)
film (7)
filosofie (26)
fotografie (2)
geld (18)
geschiedenis (6)
geweld (8)
heelal (1)
hobby (9)
humor (107)
huwelijk (3)
idool (10)
individu (9)
internet (20)
jaargetijden (7)
kerstmis (15)
kinderen (50)
koningshuis (16)
kunst (6)
landschap (1)
lichaam (9)
liefde (12)
literatuur (31)
maatschappij (108)
mannen (5)
milieu (5)
misdaad (25)
moraal (23)
muziek (22)
natuur (21)
oorlog (10)
ouderen (5)
ouders (15)
overig (16)
overlijden (10)
partner (3)
pesten (6)
politiek (65)
psychologie (34)
rampen (8)
reizen (15)
religie (24)
school (9)
sinterklaas (7)
songtekst (1)
spijt (3)
sport (97)
sterkte (3)
taal (26)
tijd (16)
toneel (2)
vakantie (14)
verdriet (1)
verhuizen (2)
verjaardag (5)
verkeer (19)
voedsel (18)
vriendschap (5)
vrijheid (11)
vrouwen (21)
welzijn (19)
wereld (8)
werk (13)
wetenschap (10)
woede (7)
woonoord (25)
ziekte (28)

tabblad: columns

< vorige | alles | volgende >

column (nr. 1717):

Umtiti kopt de Belgen naar huis

Dat het een spannende wedstrijd zou worden, zat er dik in. En dat werd het dan ook. President Macron en de Belgische koning zaten ook op de tribune. De voetbalfans van zowel Frankrijk als België hadden zichzelf overdreven en opvallend uitgedost. Het carnavalfeest is er niets bij. Het doorsnee iq op de tribune was even laag als altijd en als je niet beter wist, dan zou je denken, dat je naar een massaal feest van randdebielen zat te kijken. De bejaarde rocker Mick Jagger was ook van de partij en die zat kauwgom te kauwen. Ook zijn wilde jaren zijn reeds lang voorbij. Hij zal de wedstrijd van Engeland tegen Kroatië gaan bijwonen en indien Engeland wint de finale tegen Frankrijk. In de geschiedenis hebben Frankrijk en Engeland vele oorlogen gevoerd, dus deze kan er ook nog wel bij. Al zal Kroatië ook een flinke dobber worden.

In de eerste helft van Frankrijk - België speelden de Belgen soepel aanvallend en de Fransen teleurstellend terughoudend en voorzichtig. Zelfs sneaky. België creëerde vele kansen, maar benutte ze niet. Kevin De Bruyne van de Rode Duivels leek minder goed in zijn vel te zitten, maar de aanvaller/aanvoerder Eden Michael Hazard was als vanouds op dreef en liet ware hoogstandjes zien, die helaas niet eindigden in een doelpunt. Vlak buiten het 16 meter gebied werd hij duidelijk omver getrapt, maar die verrekte scheidsrechter weigerde een vrije trap te geven. Die onthouding had een verlenging kunnen opleveren, maar dat is achteraf geneuzel. Toch vind ik dat één scheidsrechter niet zomaar alles op zijn eigen houtje mag beslissen. De beelden logen tenminste niet.

Gezien de grotere inzet en het betere voetbalwerk had België moeten winnen, maar voetbal is en blijft ook vaak een geluksspel. De bal moet maar net goed komen te vallen en een speler moet maar net op de juiste plek staan en de beste kansen voorgeschoteld krijgen. In de tweede helft waren de Belgen weer het meest inventief aanvallend en was het wachten op een doelpunt. Het was dan ook een grote ontgoocheling om te moeten meemaken, dat Les Bleus door een corner en een kopbal ineens op 1-0 kwam te staan, terwijl de Belgische doelman Thibaut Courtois van uitstekende allure is. Die gekopte bal ging snoeihard, want je zag Thibaut nog een grijpgebaar maken, nadat die bal al in het doelnet zoefde. Nog leek de moed voor de Belgen niet verloren, omdat er nog ruim een half uur te spelen was. Maar met voetbal gaat de tijd erg snel, omdat er dan weer iemand een vrije trap krijgt of een ingooi of er wordt tijd gerekt met heen en weer spelen of lang blijven liggen na een (schijnbare) overtreding.

De winnende kopbal van de Franse haantjes was van de verdediger Samuel Umtiti, op 14 november 1993 in Kameroen geboren. Umtiti begon in 2012 zijn voetbalcarrière bij Olympique Lyonnais. In datzelfde jaar won hij met die voetbalclub de Coupe de France en de Trophée des Champions. In 2016 ging hij voor 25 miljoen euro naar FC Barcelona, opgericht in 1899. Hij speelde op de UEFA Euro 2016 voor Frankrijk. Ik vind zijn doelpunt een gelukstreffer, al stond hij er natuurlijk wel en was het zijn inspanning, die scoren deed. Bovenal vond ik het een onverdiend doelpunt, gezien het feit dat België veel beter en gewaagder speelde. Al vond ik de Franse aanvoerder/aanvaller Antoine Griezmann zeer sterk spelen. De aanvaller Olivier Giroud deed erg zijn best, maar hij beet steeds in het stof. Hoezeer ik ook hoopte op een verdiende verlenging voor de Belgen. De klok leek wel versneld door te tikken en die ene, vervelende en onverwachtse kopbal van Umtiti verpestte de eerlijke match. Maar voetbal gaat niet over eerlijkheid, maar over alle manieren van doen om maar te winnen. Voor een beker, voor een modern afgodsbeeld.

Verder is er natuurlijk al dat zotte gedoe met voetballers kopen voor talloze miljoenen om daarmee een sterk en het liefste het sterkste voetbalteam te creëren. Zo zou je kunnen gaan denken, dat de rijkste voetbalclub ook de beste voetballers heeft en dus onverslaanbaar als winnaar uit de bus komt, maar dat is onwaar, want ondanks die geldkwestie blijft voetbal een kansspel, waarbij een zogenaamde underdog zomaar een upperdog kan worden, omdat de sterren hen gunstig gezind zijn. Bovendien is het geen garantie dat een Ronaldo, Neymar of Messi altijd topfit is of scorekansen kan benutten. Alle drie zijn al uit de WK 2018. De Engelse Kane is er nog wel. Verder is die zogenaamde landenstrijd een doorzichtig fabeltje geworden, daar alleen al bij Les Bleus de helft van het elftal uit Afrikanen bestaat. Dat is overigens misschien maar beter ook, zodat al dat nationalistische gedoe afgezwakt wordt. Nationalisme is een hysterische massapsychose, die door het voetbal zichtbaar wordt, maar ook aan kracht weet in te boeten. Althans dat hoop ik maar. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat die dolle kuddedieren elkaar met dit best wel ruwe spel zitten op te peppen. In dat geval zijn we nog steeds niet verlost van de primitieve stammenoorlogen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 11-07-2018


Deze inzending is 112 keer bekeken

4/5 sterren met 2 stemmen.



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)