Inloggen
voeg je column toe

Columns

Moet kunnen (2)

Een een-tweetje in de studio tussen Kees en Peter (de vorige editie staat onder het tabblad 'Beschouwingen')

P: "Vergeef me dat ik je onderbreek, Kees, maar we krijgen net een mailtje binnen dat ik graag even voorlees..."

K:..."O, nou, ik ben benieuwd."

P: "Het sluit mooi aan bij wat je net zei. Hij zegt - en ik citeer: "Ontwikkeling als beschaving is gebaseerd op het menselijk vermogen om kortetermijn beloning in te wisselen voor langetetmijn vooruitgang. Kort, maar krachtig..."

K: "Zo zo, die heeft goed meegedacht. Daar zit een kern van waarheid in. Je kunt het zien als de keerzijde van het menselijk tekort, de condtition humaine. In positieve zin dan. Als ik het goed begrijp ziet hij de mens als een vat vol mogelijkheden..."

P:..."precies, dat zegt hij ook: niet van de hand in de tand leven, maar investeren in kennis en vaardigheden, verfijnng enzovoort..."

K: "Nou, in elk geval compliment voor deze snelle, relevante bijdrage. Laat ze dat maar eens op hun scherm plakken, die studenten, dat lijkt me een hele vooruitgang."

P: "En dat in een land waar alles mag en alles kan. Geweldig...maar goed, om daar op terug te komen: ik vraag me af hoe jij denkt over die tolerantie, waar men hier zo hoog van opgeeft, waar iedereen de mond van vol heeft. Denk jij dat Nederlanders tolerantie niet verwarren met de vrijheid om iedereen die hen niet welgevallig is voor rotte vis uit te maken als het in hun kraam te pas komt? Hoe sta jij daar tegenover?"

K: "Ja, nee, dat is wel wat kort door de bocht. Maar het heeft uiteindelijk met onverschilligheid te maken. En dát is gevaarlijk. Tolerantie grenst namelijk aan onverschilligheid. Het betekent dat iedereen de vrijheid heeft om te doen wat hij wil, maar ook: het maakt mij niet uit wat jij doet. En een stap verder houdt het in: het interesseert me geen moer wat jij doet of wie jij bent - ik heb mijn mening toch wel klaar. Daar zit een kantelmoment in. Want als je altijd alles moet kunnen zeggen, dan is tolerantie een lege huls. Dan kom je in een dictatúur van de vrijheid terecht. Dat bedoel ik eigenlijk."

Schrijver: Max
Inzender: MdL, 9 december 2018


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 1 stemmen 150Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)