Inloggen
voeg je column toe

Columns

Huppelen met May

Verdomd lastig om mee te onderhandelen. Zo staat Theresa May in kringen van EU-vergaderjunks bekend. Koen Geens, Vlaams minister van Justitie, beaamt het: ‘als je je woorden niet voorzichtig kiest, staat ze in plaspauzes op je tenen, om opheldering te vragen’. En hoe zit het dan met het principe ‘vragen staat vrij’? Het zou voor de redetwistende mensheid beter zijn om elkaar minder vragen te stellen. Deze gewoonte veroorzaakt vele gewapende conflicten. Oorlogen braken uit na woordenwisselingen over misverstanden (berucht voorbeeld: het Zimmermann-telegram). Mensen zijn rancuneus-navragerig van aard en brengen elkaar in verlegenheid. Ze plaatsen iemand in een situatie waarin men een acceptabel antwoord denkt te moeten fabriceren. Limiteer dus uw vragenstellerij! Of zoek het in een wedervraag: kun je dit anders formuleren?

Illustratief: een gepikeerde mevrouw May vroeg de waggelende Luxemburgse hofnar Juncker of hij haar ‘Brits-nevelig en vaag’ had genoemd. Want Britten zijn ervaringsdeskundigen op het gebied van ‘Foggy Days In London Town’. Herr Juncker pakte haar quasi-vriendschappelijk bij de arm, ontkende beleefd en had zijn diplomatenantwoord gereed: ‘dat moet een vertaalfout zijn’. De sectie Tolken & Vertalers kreeg de schuld, het werd toeschreven aan een semantisch misverstand, het woord ‘nebulous’ was in een verkeerde context geplaatst. May’s publieke botsinkje met grapjas Juncker werd haastig ‘a frosty exchange of linguistic opinions’ genoemd, zonder handen voor de mond. De EU-voorzitter: ‘we hebben ook alle anti-May wc-graffiti (oh no, not HER again!) laten verwijderen; and then Theresa kissed me, but we didn’t dance’.

Toch hebben Jeremy Corbyn en Jean-Claude Juncker beiden het voorstel van het BBC-programma Strictly Come Dancing afgewezen om, huppelend op Abba-tonen, met het geraffineerde May-meisje over Brexit te onderhandelen. Dat zou een echte politieke doorbraak hebben opgeleverd. Maar niemand danst graag met een halsstarrig muurbloempje. Zelfs niet als ze meent Dancing Queen te zijn.

Schrijver: Ton Mantoua
21 december 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 102Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)