Inloggen
voeg je column toe

Columns

Beslag leggen

Ik probeer uit te vissen wat het inpikprogramma Airplane-Repo (momenteel te zien op Discovery Channel) zo populair maakt. Antwoord: de have’s in strijd met de have-nots. Het sociaal banditisme van betalers versus rijke stinkerds zit verborgen in een slim-commercieel kijkcijfersformat. In de ongelijkheidsmaatschappij spreekt de formule aan: stelende vliegtuigjagers met (of zonder) opsporingsbevoegdheid. Vandaar hun standaardkreet, ‘thats’s how we do it’.
Het zwaargeretoucheerde Airplane-Repo is een variant op Robin Hood-gedrag, waarbij minder bedeelden een graantje van de buit kregen. Het verschil is dat repo-beslagleggers uitsluitend de eigen portemonnee en die van opdrachtgevers spekken. Met vereiste papieren, logboeken, beslagprocedures, bewijzen van achterstallige betaling en rechterlijke uitspraken in de hand, nemen afgekeurde piloten als moderne straatrovers peperdure objecten in bezit, teneinde die spullen snel te gelde te maken. Take the money and run, nietwaar?
Hoe druk je even een Lear-31 achterover? Dat is niet zo eenvoudig. Zo’n schatje wordt gerekend tot de exclusiefste privé-jets ter wereld. Neem een kijkje in het superluxe interieur en je gelooft je ogen niet. Als de ‘eigenaar’ vermoedt dat er ergens een repo-team op de loer ligt, dan laat hij genoeg sabotage aanrichten dat zo’n straalvliegtuig niet zomaar mee te nemen valt.
Hebben is hebben, maar krijgen is de kunst. Daar draait het om, in de twilightzone van Airplane-Repo. Je kunt in je recht staan, maar afdwingen is iets anders. Duur speelgoed moet snel geconsumeerd worden, iedere minuut dat er geen gebruik van wordt gemaakt, komt neer op dagwaarde-vermindering, hangarkosten en prestige-verlies. Rechters kunnen zeggen dat ‘illegal possession’ tot de strafbare feiten behoort, de rechtmatigen schieten er niets mee op. Daarom geven ze ingehuurde repo-cowboys een kans in de ‘repossess-jungle’. In de V.S. is plukken & terugplukken een alledaagse bezigheid geworden. Gezagsdragers, bailiffs en zwaarlijvige locale sheriffs kunnen weinig veranderen aan de uitwassen van pronkgedrag.

Schrijver: Ton Mantoua, 24 december 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 94



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)