Inloggen
voeg je column toe

Columns

Schiet op, trut

In de jaaroverzichten zien we ze voorbij trekken, de boze politici, de fluisterende staatshoofden, de vloekende profvoetballers en de jaloerse artiesten.

Welke gediplomeerde liplezer kan er een waarheidsgetrouwe ondertiteling bij leveren? Trump face-to-face met Nancy Pelosi, Merkel in gesprek met Annegret Kramp. Zelfs het brave koningsgezinde ‘Blauw Bloed’ bezondigt zich aan pogingen tot liplezen: tijdens het afgeraffelde werkbezoek aan de provincie Zeeland liepen ZKH en HKH een verhoogde zeedijk te inspecteren. Het tijdschema was krap, de heer WA wilde zo snel mogelijk door naar het volgende programma-onderdeel, comfortabel gezeten in zijn AA-1, maar Maxima verviel in haar oude gewoonte, teveel tijd, lieve woordjes en aandacht besteden aan wuivende oranjegezinden. De koning, binnensmonds, een wansmakelijke dubbele onderkin onthullend: ‘kom op Max, we hebben geen tijd meer, schiet nou eens op, trut’.

Heeft Jeremy Corbyn tijdens Prime Minister’s Questions tandenknarsend ‘stupid bitch’ gemompeld toen mevrouw May hem van repliek diende en ze de oppositieleider ‘de grootste ramp in de Britse geschiedenis’ noemde? Partijgenoten verzekerden dat Jeremy een gentleman is die nooit lelijke dingen zegt, hoewel hij niet zo ‘well-behaving’ oogt. Niemand is nog veilig voor microfoons en camera’s. Bij sommige wedstrijden in het betaald voetbal worden spelers en arbiters vanuit alle mogelijke hoeken gevolgd.

Ook staatssecretaris Barbara Visser heeft het ‘hand-voor-de-mond’ niet onder de knie. Na een jaar van low-profile moet ze meer en meer tekst & uitleg geven bij de scheve schaatsen die haar departement rijdt. En de natuur heeft Barbara opgescheept met een weke Habsburg-onderkaak die haar niet op een wilskrachtig bewindspersoon doet lijken. Ze wekt de indruk een flap-uit en een wildebras te zijn. Alleen Kamervoorzitter Arib durft spraakwaterval Visser al terecht te wijzen: ‘schiet op, ....’. Op de vier puntjes heeft een onbetamelijk woord gestaan dat uit het verslag is geschrapt. Ach, het zijn mensen.

Schrijver: Ton Mantoua
29 dec. 2018


Geplaatst in de categorie: taal

2,8 met 4 stemmen 121Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)