Inloggen
voeg je column toe

Columns

Vuurwerk

Het aantal plekken waar je geen vuurwerk meer mag afsteken op Oudejaarsdag neemt steeds meer toe. Als laatste een pleidooi van de NS om rond het spoor vuurwerk te verbieden. De meeste gemeentes hebben ziekenhuizen, bejaardentehuizen en kinderboerderijen al aangewezen als vuurwerkvrij gebied. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Verder komt de vuurwerkdiscussie me over als symboolpolitiek. Dat moet ik wellicht even toelichten..

Een zieke of bejaarde moet zich niet kapot schrikken door een harde knal. En de chirurg die iemand aan het opereren is ook niet. Je schiet zo uit met die scalpel. Ook dieren zijn bang voor vuurwerk. Gezond verstand zegt dat we daar geen vuurwerk bij in de buurt afsteken.

Verder vind ik het prima dat we met oudjaar een dag lekker kunnen knallen en siervuurwerk de lucht in schieten. De bezwaren van de tegenstanders neem ik even onder de loep. Dus ik vind het prima dat door vuurwerk jaarlijks 8 mensen een oog verliezen? Natuurlijk niet, dat zijn er 8 teveel, maar dat valt compleet in het niet bij het aantal mensen dat jaarlijks dodelijk verongelukt in het verkeer door schuld van een ander.

En ik heb geen bezwaar tegen de luchtverontreiniging door al dat vuurwerk? Ook daarvan zeg ik liever niet, maar kijk eens naar de uitstoot die een auto veroorzaakt. En daarvan rijden er dagelijks miljoenen van rond.
Dus ik wil autorijden gaan verbieden? Nee hoor, dat wil ik helemaal niet. Maar als je de kwalijke gevolgen van dagelijks autorijden afzet tegen 1x per jaar vuurwerk, dan gaat het qua dreiging om een raketwerper versus een luchtdrukpistooltje. Het komt vreemd op me over dat we de aandacht leggen op het gevaar van het pistooltje terwijl amper naar de raketwerper wordt omgekeken.

Onderschat ik de gevolgen van vuurwerk niet enorm als er ieder jaar een maand lang honderden meldingen binnenkomen op een vuurwerk-meldpunt? Dat denk ik eigenlijk niet. Al het vuurwerk dat voor de 31e is gekocht en wordt afgestoken is illegaal vuurwerk. Met het legale vuurwerk dat te koop is in Nederland, blaas je echt niet zomaar je hand eraf. Die illegale bommen zijn pas echt gevaarlijk. Dat is al verboden spul, dus moet alleen beter het verbod worden gehandhaafd.

Wat dan overblijft is 1 dag waarop kinderen en volwassenen zich kunnen vermaken met, eerlijk gezegd, slap vuurwerk. 1 dag! Maar de betutteling gaat door. Je mag geen fles meer gebruiken voor pijlen, je mag pas vanaf 18.00 uur afsteken, je moet een veiligheidsbril dragen en de gebieden en gemeentes waar je geen vuurwerk meer mag afsteken, nemen heel snel toe.

Over een paar jaar mag je waarschijnlijk nog maar op 1 plek afsteken tussen 23.00 uur en middernacht. Op voorwaarde dat je gekleed bent in een pak van de explosieve opruimingsdienst. Het Duitse pretpark Phantasialand weet ondertussen wel hoe ze bezoekers uit Nederland via reclame naar hun park moeten krijgen. Elke avond een vuurwerkshow!

Schrijver: Bas Oosterlaken
31 december 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.0 met 1 stemmen 78Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)