Inloggen
voeg je column toe

Columns

Metamorfose en terugblik

Buiten de uren die wij 's nachts slapend doorbrachten waren wij getuigen. We waren erbij, lieten ons gelden en van ons blijken. Al participerend, in wisselende gedaanten en in verschillende rollen. En dat een jaar lang.

's Ochtends vroeg als de dag begint, als echtgenoot en als vader die z'n twee bloedjes van kinderen wekt en aan tafel als opvoeder hen de nodige manieren tracht bij te brengen - waarvoor doorgaans de tijd ontbreekt. Even later in z'n rol van ouder die z'n kroost wegbrengt. Als zelfbewuste verkeersdeelnemer, onderworpen aan wet en regels. Rij rustig, kind aan boord, geen kort lontje dat uit de bocht vliegt.

Ongemerkt ondergaan ze alledrie aan het eind van de rit een kleine transformatie. Bij de school aangekomen zijn zij scholier onder de scholieren en verdwijn ik al spoedig uit hun gedachten.
Ik vermom mij tot forens in het woon-werk-verkeer. Weer zo'n een rol waar de sociale psychologie bol van staat.

Een half uur later hul ik mij in de rol van ambtenaar-in-functie die plichtsgetrouw zijn werkplek opzoekt en zich gewaardeert weet door tientallen lotgenoten. Een vertrouwde omgeving, blikken die elkaar kennen, soms van verstandhouding, andere die ik handig weet te ontwijken. De houding van mijn bewegingsapparaat - krom, rechtop of gebogen - en de blik, vooral de blik in mijn ogen verraden mijn alertheid, mijn zin, mijn appetit, mijn gretigheid om aan deze werkdag te beginnen.

Al participerend ben ik getuige en doe ik mee aan dit perpetuum mobile. Gebeurtenissen buitelen over elkaar, binnen en buiten mijn krring. Dag in dag uit zijn wij zo getuigen van een veelkoppig, veelvormig monster.
Een draak die verslagen achter ons ligt. Het jaar 2018.

De Chinezen hebben er prachtige namen voor. Draak, ram, slang en konijn en zo zijn er nog acht andere dieren van de zodiac, waaronder de aap.
De aap - laten we even aannemen dat hij het is die ons nu beloert en uitlacht - slingert ons voor zijn lachspiegel. Hij laat ons zien in welke gedaanten wij ons, als getuigen van dit jaar, op deze planeet hebben gehuld.
Nu is het nog ochtend, maar straks schalt zijn stem over de bühne. De bühne van zijn revue, een mooi Frans woord voor terugblik.
De aap in de rol van oudejaarsconferencier.

Schrijver: Max
Inzender: MdL, 1 januari 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.0 met 2 stemmen 69Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)