Inloggen
voeg je column toe

Columns

Zo maar een oudejaarsdag

Op oudejaarsdag snel even met de honden naar Bakkeveen achter de slotplaats een rondje bos doen. Ik hoop dat ik nog voor het idiote carbidschieten aan ben. Want echt mijn honden en de meeste dieren hebben er een pesthekel aan. Ikzelf ook natuurlijk, niet omdat ik nu ook een hondenbezitter ben, maar gewoon om de zinloosheid,de boerse domheid die er aankleeft. Wij moesten het vroeger niet in ons hoofd halen vuurwerk aan te schaffen of af te steken en volgens mij hebben mijn grotere broers dat ook nooit stiekem gedaan. Die jongens waren niet zo gek om hun zuur verdiende geld aan zoiets onnozels te verknallen.

Zelf had ik er vrede mee; beseffende dat mijn ouders het niet te breed hadden. Tevens vond ik het toen al een stuitend zinloos gedoe. Trouwens waarvan had ik het moeten kopen. Zakgeld kreeg ik voor het eerst toen ik naar de Mulo ging – mijn vader vond dat eigenlijk helemaal niet nodig – , maar mijn moeder had wel degelijk inlevingsvermogen. Maar goed ‘das war einmal’.

Waar ik me op zo’n dag iedere keer weer over verbaas is dat juist in die kleine kerkse dorpen, zoals hier met een vijftal kerken, juist zo onverbiddelijk hard en veel wordt geknald, al een dikke week voor en meerdere dagen na oud en nieuw nog steeds. Als je het goed bekijkt is dat merkwaardig. Want het getuigt juist van onchristelijkheid. Laten we wel wezen het was van oorsprong bedoeld om de boze geesten te verdrijven of ze juist te verwelkomen. Er zijn diverse oorsprongen waar het op gebaseerd is. Maar onchristelijk is en blijft het. Het kan toch nooit Gods bedoeling zijn geweest om onder andere de dieren in het bos de vogels in de lucht en ons zelf zo de stuipen op het lijf te jagen. Deze dagen zijn we weer heerlijk ouderwets heidens – blijkbaar zijn we dat nog altijd diep in ons hart. Bonifatius wordt aan het eind van jaar weer opnieuw vermoord.

Schrijver: catrinus
2 januari 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 2 stemmen 89Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
2 januari 2019
Opvallend, ja. De plekken waar het gedrag van mensen strak aan banden is gelegd, zoals bijvoorbeeld in een biblebelt, laten geen ruimte voor impulsen die van die norm afwijken. Die impulsen gaan de diepte in en borrelen binnenin verder. Op een avond als oudjaar, als het deksel een beetje van de pan mag, komen alle opgekropte, verdrongen impulsen in een keer, verwrongen, boven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)