Inloggen
voeg je column toe

Columns

Vreugdevuur

Het is allemaal de schuld van de bouwers! Aldus een eerste reactie van burgemeester Pauline Krikke van Den Haag over het fiasco met het vreugdevuur in Scheveningen dat minder vreugdevol uitpakte. Een deken van brandende houtskoolresten trok over de stad doordat de aanwakkerende wind grip kreeg op de hoge toren van brandende palletten. Tientallen brandjes in de stad als gevolg.

Zelden heb ik een politicus zo snel zijn of haar handen in onschuld zien wassen. Haar vinger wees naar de bouwers van de toren en liet geen ruimte voor eigen verantwoordelijkheid. Wat een onzin. Ten eerste was de gemeente ervan op de hoogte hoe hoog de toren was. Het lintje om het publiek op afstand te houden werd namelijk voor het aansteken al een aantal meter naar achteren verplaatst. Eerdere jaren was er door experts al gewaarschuwd voor het risico met harde wind.

Maar burgemeester Krikke is kordaat in het direct toewijzen van de schuldvraag: de bouwers! Lekker makkelijk natuurlijk, maar zo simpel is het toch niet volgens mij. Vergelijk het vreugdevuur met een voetbalwedstrijd. Een speler maakt in de wedstrijd een harde overtreding. De tegenstander wordt van het veld gedragen. De scheidsrechter ziet de overtreding wel, maar besluit er niet voor te fluiten. Geen vrije trap voor de tegenpartij, geen gele of rode kaart voor de speler.

Achteraf wordt de scheidsrechter gevraagd waarom die niet heeft gefloten voor de overtreding als die wel is gezien. Antwoord van de scheids: Het is de verantwoordelijkheid van de speler om de overtreding niet te maken. Dat is toch niet mijn schuld.

Ik denk niet dat Bjorn Kuipers nog veel wedstrijden mag fluiten als hij dit antwoord zou geven. Zijn rol als scheidsrechter is het constateren en bestraffen van overtredingen door spelers. De rol van de gemeente bij het vreugdevuur is ook die van scheidsrechter via controleurs als de brandweer. Met de burgemeester als eindverantwoordelijke. Maken de bouwers een overtreding, dan is het aan de gemeente om die af te straffen.

Ik irriteer me eraan dat er direct behoefte is om schuld toe te wijzen. Onderzoek eerst wat er is gebeurd en haal er lessen uit om dit soort nachtmerries in de toekomst tegen te gaan. Maar als burgemeester Krikke wel die behoefte heeft, dan weet ik wel wie ik wil aanwijzen als schuldige. Hint: het zijn niet de bouwers!

Schrijver: Bas Oosterlaken
4 januari 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 56Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Nemo
Datum:
7 januari 2019
"Laten we een stad bouwen met een toren die tot in de hemel reikt. Dat zal ons beroemd maken en we zullen niet over de hele aarde verspreid raken."
Maar toen draaide de Heer af om te kijken naar de stad en de toren die de mensen aan het bouwen waren (Genesis 11:1-9).
Af en toe loont het om de Bijbel er op na te slaan, Bas, voor de beschuldigende vinger te wijzen...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)