Inloggen
voeg je column toe

Columns

Zeventien traptreden

Er bestaan foeilelijke mannen die door vrouwen onweerstaanbaar worden gevonden. Deze bavianen hoeven niet de geringste avance te maken. Diverse dames-types verbergen hun interesse niet en manouvreren zich slinks in de kijker van de desbetreffende geluksvogel. De enige dilemma’s die resteren zijn: hoe herken je, als erfzondige Adam uit het aardsparadijs, de werkelijke avances van Eva’s en wat staat je te doen, als kwetsbare Don Juan? Het is moeilijk-begaanbaar terrein, het brengt je in verwarring.
De middaghitte drukt zwaar, er klopt iemand aan de buitenpoort. Door het spionnetje herken ik de vrouw die ik jarenlang niet meer gezien heb. Wel hadden buren me verteld dat ze de afgelopen dagen in een nabijgelegen gehucht werd gesignaleerd. Ik ontgrendelde, ze keek me aan alsof haar komst heel gewoon was en ik wist dat ze, om uiteenlopende redenen, alsnog toenadering zocht. Maar wat betekent dat, toenadering? Toenadering zoeken is een breed begrip, tenslotte.
Gebleekt haar, Zeeman-uitverkoopzomerjurk, mager. Ik bood siësta-spritzer te drinken aan, wetend dat ze zou bedanken. Vrijpostig pakte ze m’n hand: ‘Inderdaad, je hebt mooie vingers’. Ze liet niet los en vroeg: ‘Er zijn twee badkamers, boven?’ Ze stond op en deinde naar de wenteltrap, een trap zonder een rechthoekige trede. Vreemd, mijn gedachten gingen uit naar Harry Mulisch en zijn vroegste puberale sexuele ervaring. Harry vroeg aan het meisje: ‘kleedt jij je eerst uit of doe ik het?’ Mijn onverwachte bezoekster stommelde boven, even later hoorde ik het douchewater niet meer ruisen. Alleen de airconditioning draaide nu op volle toeren. Ik beklom dezelfde zeventien traptreden, onderweg naar de verleiding, niet overhaast, niet langzaam.
Tegen de avond gingen we nog naar een trattoria, maar ze wilde helemaal niets eten; alleen een koude pils drinken. Thuisgekomen bekeek ik mezelf in de spiegel. Nerd? Catweazle? Dat viel eigenlijk best wel mee.

Schrijver: Ton Mantoua, 7 januari 2019


Geplaatst in de categorie: algemeen

2.0 met 2 stemmen 151Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)