Inloggen
voeg je column toe

Columns

NI HAO

Met een echt welgemeend Ni Hao zal de chinees u en mij verwelkomen in z’n populaire restaurant Ni Hao.
En geloof me – ik weet het niet helemaal zeker – zonder enge bijbedoelingen. Nee, de man doet z’n best een lekker maaltje voor u klaar te maken tegen een lage prijs – helemaal op de Nederlanders afgestemd.
Toch maar eens de uitdrukking opgezocht op internet en daar geeft men aan dat het een groet is, maar dat het ook meerdere andere betekenissen kan hebben. Wat is onduidelijk, Wikipedia werkt opeens met doorverwijspagina’s en legt uit wat het hebben van meerdere betekenissen kan in houden. Op het woord Ni Hao wordt verder niet ingegaan. Wie weet zit de Chinese overheid hier ook achter.
Laat mij nou gisteren toevallig naar het tv programma Medialogica van de HUMAN hebben gekeken, waarin uit de doeken werd gedaan hoe de Chinese overheid te werk gaat bij het beïnvloeden van de media. Het is gewoon beangstigend. Men gaat te werk als een soort sluipmoordenaar. In eigen land wordt alles wat b.v. de schandalige neergeslagen opstand op het plein van de ‘Hemelse Vrede’ betreft, helemaal uit de historie gewist. De grote hongersnoden hebben niet bestaan enz. enz. Het gaat zelfs zo ver dat iets te kritische westerse journalisten/correspondenten, het leven zuur wordt gemaakt. Een Belgische journalist die onderzoek deed naar een voedselschandaal, werd door een groep potige kerels in elkaar geslagen en letterlijk gestript. Het haalde het Belgische nieuws – in China werd het glashard ontkend. Waar kennen we deze politiek toch van.
Ach het is al langer bekend dat China belangrijke bedrijven in Europa – zelfs in Rotterdam – gewoon opkoopt. Van voetbalploeg tot transportbedrijf. Nee, de Chinezen beperken zich al lang niet meer tot namaken, ze bepalen tegenwoordig. Hoe stiekem en vernuftig dat gaat blijkt uit het feit dat men zelfs ‘dance events’ subsidieert. Bij culturele uitwisselingsprogramma’s probeert men zo, via het Confucius instituut, een vinger in de pap te krijgen en te houden om een zo positief mogelijk beeld van China te verspreiden. Zodat we geen angst meer voor ze hebben en ze ons heel langzaam aan in kunnen palmen?
Zelf de leerlingen die Chinees studeren worden gesubsidieerd door China. De Chinese docent bepaalt uit welke boeken (waarin natuurlijk niets negatiefs over China staat) les wordt gegeven. Dit laatste is trouwens niet typisch Chinees, want het gebeurt hier ook. Ons werd en wordt ook niet verteld hoe schandalig Nederland huishield in Indonesië. De wandaden van onze zeehelden werden en worden ook verzwegen. Het verschil is dat als we het aan de kaak stellen, we dat meestal wel overleven. Ach, wat ik met dit verhaal wil bereiken is dat we met z’n allen alert blijven, oogjes en snaveltjes open en vingertje aan de pols.
Dit roept al met al de nodige spanningen op. China tast tegenwoordig het westen af in hoeverre dat zich voor de bescherming van het bijna overgeleverde Taiwan in zal zetten. Het westen zal dat vermoedelijk (vooral onder Trump) niet doen en het eiland zal waarschijnlijk op middellange termijn ingelijfd worden.
Het sinistere is dat de Chinezen, ondanks dat ze zich al lang niet meer beperken tot namaken, steeds meer richting democratie op schuiven. Ze maken er hun eigen versie van. Van dat wat hun jarenlang wordt voorgehouden. Wij daarentegen, met name Amerika in de persoon van Trump, kopieert hun mediapolitiek. Misstanden en leugens gewoon ontkennen. We zullen elkaar na een spannende periode ergens in het midden ontmoeten. Of is er toch weer een soort van Dzjengis Khan in China opgestaan?

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 8 januari 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 71Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)