Inloggen
voeg je column toe

Columns

Immer gerade aus CDA

Duitsers in Enschede werden door mij en mijn vriendjes vroeger regelmatig de verkeerde kant op gestuurd als ze de weg vroegen. Bewust. Zeker als de Duitser in kwestie totaal geen moeite deed een woord Nederlands te spreken, maar direct in het Duits begon te ratelen. Zo heeft Enschede een rondweg die als een cirkel om de hele stad heen loopt. Immer gerade aus tot je niet meer verder kan en dan naar rechts. Daar konden wij de humor wel van inzien.

Als je de weg vraagt en te horen krijgt bij de eerstvolgende rechtsaf te slaan, is er niemand die denkt wat een onzin, mijn onderbuikgevoel zegt doorrijden. Je vertrouwt op de instructies van de local. Dat is de expert die de weg in zijn eigen stad kent.

Toch komt het steeds vaker voor dat we experts negeren en onze eigen weg zoeken. Vooral in de politiek hebben ze daar een handje van. Ik geloof dat er voor de komende jaren een verdubbeling van het aantal files is voorspelt. Er valt niet tegenop te asfalteren. Alle experts zijn het erover eens dat rekeningrijden de oplossing is voor de fileproblemen. Regeringspartijen CDA en VVD moeten er niks van hebben. Immer gerade aus in een cirkel.

Softdrugs zijn ook een mooi voorbeeld. Alle experts, van artsen tot de politie, zijn van mening dat het huidige systeem van coffeeshops totaal niet werkt. Maak het legaal, zorg voor regulering, kwaliteitscontrole en als bonus ook een mooi bedrag aan belastingen in de staatskas. 21% BTW. Hetzelfde geldt voor xtc.

Verslavingsdeskundigen zijn het erover eens dat alcohol en tabak de meest schadelijke drugssoorten zijn in onze maatschappij. Cannabis en xtc staan in een recent onderzoek op plaats 10 en 12. Nog onder de slaapmiddelen op nummer 9. Het CDA vindt cannabis echter een sluipmoordenaar en alle coffeeshophouders zijn criminelen. De eigenaar van een slijterij of een tabakszaak is natuurlijk een hardwerkende ondernemer.

Om de paar jaar komen deze discussies over rekeningrijden en drugs weer op de politieke agenda. Er wordt opnieuw onderzoek gedaan met als uitkomt: Ga bij de eerstvolgende weg rechtsaf. Vooral het CDA blijft op deze onderwerpen immer gerade aus gewoon doorrijden. Tot ze vast komen te zitten in de file natuurlijk. Veroorzaakt door de drukte of door de zoveelste bezopen automobilist die een ongeluk heeft veroorzaakt.

Schrijver: Bas Oosterlaken, 22 januari 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 1 stemmen 68Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)