Inloggen
voeg je column toe

Columns

Theebuiltjes van Pickwick

Zet je een pot thee, doe dat met geduld. Aan dit huishoudelijk advies dacht ik bij het bestuderen van de grappige bijsluiters van Pickwick Original. Ik ontdekte een tijdje geleden dat er een mini-nadenker aan Pickwick-builtjes bungelt. Een tekstschrijver of pr-medewerker verdient daar wat grijpstuivers mee, zou een familielid van mij zeggen. Mijn blik viel op deze vraag: welke film heb je in je jeugdjaren zeker tien keer gezien? Mijn aangepaste theezetritueel verschafte me tijd om diep in m’n herinnering te graven. ‘Emiel & zijn detectives’! Gebaseerd op het boek van Erich Kästner. Die film bleef in mijn schooljongensgeheugen geprent, in ‘de Rialto’ aan de Ceintuurbaan keek ik gefascineerd naar dit Duitse avontuur.

Toch denk ik dat ik Forrest Gump vaker heb gezien, als videoband, in bioscopen, via netflix. Over het algemeen besteden filmregisseurs geen aandacht aan tafeltennis, soms wordt ergens een eenzame pingpongtafel opgesteld, in een verlaten kale gevangenisgang. Forrest Gump is een uitzondering; wil je Tom Hanks superfanatiek zien pingpongen, kijk dan naar deze Oscarverrassing, volgeladen met hardloop-extremes. In videotheken bestaat nog altijd vraag naar de 1994-voltreffer van Robert Zemeckis, niettegenstaande het feit dat het draaiboek zich traag ontwikkelt en meerdere saaie passages kent. Dat komt ook doordat Hanks voor deze filmrol een lijzig midwest-accent instudeerde.

In Forrest Gump past ‘De Pingpong-Diplomatie’ ten tijde van Mao Zedong, Richard Nixon en Henry Kissinger perfect in de turbulenties rond de hoofdpersoon. Vanaf 1971 ontdooide Mao de relaties tussen de Verenigde Staten en China door Amerikaanse atleten voor een kennismakingstournee uit te nodigen. Tijdens de opnamen liet Zemeckis zich adviseren door ex-wereldkampioen Li Furong (bijnaam: ‘de Chinese Gregory Peck’), die ook als stand-in voor Tom Hanks fungeerde. Alleen een enkele ingewijde zal de knappe Chinees, op de achtergrond van een paar beeldfragmenten, kunnen herkennen aan zijn fotogenieke gezicht.

Schrijver: Ton Mantoua
5 februari 2019


Geplaatst in de categorie: film

4.0 met 1 stemmen 754Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
9 februari 2019
Ik las net een interessant artikel van Radivoj Hudetz over de ontwikkeling van tafeltennis o.i.v. topspin. Fascinerend hoe deze sport is geëvolueerd. Ik heb ergens gelezen dat het balletje in de scènes van Forrest Gump alleen aan de tafel -tegen de muur- pas later is ingevoegd..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)