Inloggen
voeg je column toe

Columns

Strooigoed

Sharon Dijksma en Sigrid Kaag kwijlen op iedere passerende vacature. Neem nou die altijd calculerende Dijksma. Verhuisde schichtig uit ‘haar’ Enschede naar Amsterdam om daar wethouder van lucht & water te kunnen worden, na jarenlang apporteren, strategisch mee lachen en zoete broodjes bakken als Kamerlid en staatssecretaris. Schadevrij bleef dat niet. Het verbod op pulsvisserij is te wijten aan haar mutserige onderhandelen met Vlamingen, Fransen en Britten. Zie ik Dijksma ergens rondsluipen, dan weet ik dat ze driedubbele agenda’s voert: iemand die ieder moment in het politieke doelgebied kan opduiken. Ik mag haar niet, ik vertrouw haar niet.

Oorspronkelijk een jongpolitieke dikkerd te Hoogkerk, zwartharig, PvdA, heulend met iedereen. En dan Kaag, uit het Pechtold/D66-kippenhok! Op het VN-hoofdkantoor dacht men vorig jaar nog dat Sigrid in Rutte’s entourage figureerde. Ik keek dus uit naar het Buitenhof-interview van Hugo Logtenberg, afgelopen week. Want Kaag wordt getaxeerd als invloedrijk. Hoewel anderen haar een omhooggevallen Minister van Valse Hoop, Bellenblazen & Subsidie-Strooigoed vinden.

Of ze niet al de feeling met het balanceren op de enge Haagse vierkante millimeter kwijt geraakt was, vroeg Logtenberg voorzichtig. Ontwijkend enerzijds-anderzijds vloog over tafel, maar Hugo hield zijn fluwelen handschoen aan. Sigrid was zojuist terug uit straatarm Niger en daar hadden de mensen andere dingen aan het hoofd: ‘het UN Refugee Agency probeert de vluchtelingen naar huis te laten terugkeren, onder andere met psycho-sociale trainingen’. Jaja...

Een opgeluchte Kaag, aan het eind van het gesprek: ‘vroeger noemde men mij een provinciaaltje, nu is dat een kosmopoliet geworden’.
Enige flinterdunne kritiek kwam er toch nog uit haar mond: ‘op het Binnenhof blijft het voor wat betreft ontwikkelingssamenwerking onheilspellend en onthutsend stil’. Jammer dat niet Kaag versus Kelder op het rooster stond. Jort had de bewindsdame meer vuur aan de scheentjes gelegd. Want Logtenberg moet stoppen met zijn Antoine Huys-imitaties.

Schrijver: Ton Mantoua
23 februari 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 2 stemmen 160Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Karel Jong
Datum:
24 februari 2019
Fijne column met wat mij betreft correcte typering van Dijksma. Sharon bleek vooral in beginjaren stalen ellebogen te hebben. Menig partijgenoot hield er blauwe plekken aan over. Kaag weet ik niet zeker. Ze acteert wel aardig. Nog even zien. Hoe dan ook: zulke helder genoteerde columns met een visie of standpunt, lees ik graag.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
23 februari 2019
Ik ben prettig verbaasd door je observaties over deze miss Piggies van de Hollandse Animal Farm. Kajsa kan ook heerlijk meeslobberen uit dezelfde trog van bedrog en opportunisme: alles für die Bühne. Ik kom echter nog niet veel mensen tegen die dezelfde acute instinctieve sirenes horen gillen bij het zoete zingen van deze 3 valse Sirenes..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)