Inloggen
voeg je column toe

Columns

Kraanwater waar je blij van wordt

Ik verbaas mij over de imbeciele toon van de ‘we moeten meer water drinken’-actie die Postbus 50 momenteel over ons uitrolt. Nog onverteerbaarder vind ik het dat een quasi-bezorgde pr-juffrouw vervolgens zegt: ‘ik wacht wel even, hoor!’
De verluizemoedering heeft ons geheel in haar greep gekregen. Misschien is het om ons ‘bewuster’ te maken, misschien is het om ons er nog meer van te doordringen dat zuiver water binnenkort geen vanzelfsprekendheid is. Niemand hoeft mij uit te leggen waarom een verstandig mens uiteraard niet moet vergeten om dagelijks water te drinken. Uitdroging is een sluimerend risico. In bed en bij de centrale verwarming verlies je meer lichaamsvocht dan je zou verwachten. Of is het een wake-up-call voor de nabije verkiezingen voor Provinciale Staten & Waterschappen? Vrezen de autoriteiten dat het opkomstpercentage record-laag zal zijn?

Iedere Mokumer weet het, de hoofdstadbewoner drinkt het lekkerste leidingwater ter wereld. De befaamde Amsterdamse ‘gemeente-pils’ komt uit nationaal park Kennemerland, het waterwingebied onder Zandvoort, vanouds bekend als ‘de waterzuiveringsduinen’. Ik heb de gewoonte van mijn grootvader (een groot liefhebber van jenever, overigens) overgenomen: minstens twee keer per dag een glas water, iedere morgen en vijf minuten voor het slapen gaan, eventueel een bodempje appelsap, aangevuld met het kostelijke vocht uit de keuken.

In mediterraan gebied krijgen koffiedrinkers ongevraagd een glaasje water op hun terrastafeltje bijgeserveerd. Omdat cafeïne een sterk uitdroog-effect heeft. Maar wij Nederlanders zijn platgebombardeerd met kortingen op gezinsflessen met fris, cola en tropicana-sap. De moderne waterconsument wordt misleid met gefalsificeerd bruiswater en onzinnige bruiskranen. Spa-rood was de eerste. Men vond je excentriek als je Belgische Barisart of soda apollinaire uit de Ardennen bestelde. Sindsdien is de opmars van Grohe-blue en quookers niet meer te stuiten. Zolang het nog kan, gewoon kraanwater mensen, daar word je blij van.

Schrijver: Ton Mantoua
28 februari 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.3 met 3 stemmen 140Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)