Inloggen
voeg je column toe

Columns

De aasgieren van D-Consultants

Het kostte Freddie Heineken honderden miljoenen. Voor Youp van ’t Hek volstond het om de biersoort even te noemen, in zijn show. Precieser geformuleerd, hij had het over de Buckler-onbenulligheid van sommige minima. Je moest diep gezonken zijn om deze non-alkoholiko te consumeren. Ik zie het Youpie nog uitkotsen: ‘zo’n Buckler-lul...’

Een Haags bericht, vorige week: ‘VVD begint eigen onderzoek naar senator’. De al eerder ernstig betwijfelde rechtschapenheid van mevrouw Anne-Wil Duthler zal andermaal onder het licht gehouden worden. Buckler-affaire, Duthler-affaire, interessante assonanties, iets klopt er niet.

De omstreden Duthler is teveel met pek omgegaan, het VVD-partijpresidium kon er niet langer omheen, in weerwil van de verkiezingstijd. Er wordt een i.i.i.-procedure gestart. Een pittige disciplinaire sanctie, zo’n interne integriteits-inspectie, maar ‘intern’ impliceert ook tandenloos, afkoopbaar, in der minne te schikken, met een reprimande af te wikkelen. En intussen is op de bankrekeningen van Duthler Associates ‘s Gravenhage voor honderdduizenden euro’s beslag gelegd. Want het probleem met leden van de Eerste Kamer is gelegen in het feit dat het uitgerangeerde deeltijdpolitici zijn die zich als aasgieren gedragen. Ze parasiteren op, en profiteren van de mankementen van de samenleving. Er wordt overal gerapporteerd, gepland, geadviseerd en iedereen wil daar zelf beter van worden. Duthler Consultants vinden het heel gewoon dat ze voor het rechtbreien van hun eigen wanprodukten bij herhaling vorstelijke honoraria mogen innen. Ze doen laconiek mee aan de volgende aanbesteding, maken ongestraft misbruik van voorkennis & ons-kent-ons en slepen daarna een lucratieve vervolgopdracht in de wacht. Onder het motto: vergeet vooral niet te declareren.

Daarom is dit een spannende week voor de schaduw-politici die in de provinciehuizen de glazen heffen, handen schudden, schouderkloppen, lobbyen en belangenverstrengelingen ontkennen. Anne-Wil bekijkt nauwlettend de praatprogramma’s: komt Van ’t Hek opdraven? Niemand die de naam Duthler zo verpletterend-misprijzend kan uitspreken.

Schrijver: Ton Mantoua, 20 mrt. 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3,0 met 1 stemmen 87Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)