Inloggen
voeg je column toe

Columns

Veel vlasblond dun haar

Een zekere Femke-Merel (kan het erger?) van de dierenpartij vraagt iets over 15.5 en 43.3. Het blijkt te gaan over TBS met omschreven vrijheden en TBS zonder omschreven vrijheden. Een oudere CDA-dame zegt dat er teveel gemutst wordt in de Kamer. Op een interne verbinding is te zien hoe doorgezeurd wordt over het flutgedoe-departement van rechtsbescherming. Mevrouw Arib maakt nog snel een sanitaire tussenstop.

Het boterzachte verlofstelsel in gerechtelijke klinieken ging over de knie. Onze volksvertegenwoordigers strooiden met Bart van U, Philip O, Michael P. etc. Voorzitter Arib schrok al toen Forum-woordvoerder Theo Hiddema nog maar net onparlementair sprak over serie-killers, porno-verslaafden, aanranders, obsessieve seks-idioten, loslopende psychopaten, zwakbegaafde imbecielen en pistoolverkrachters. Zijn strafpleiterschap niet verloochenend eiste hij het kielhalen van de minister, ontslag voor ‘n verzwijgende P.I.-directeur in Vught, berisping van de burgemeester van Zeist, op staande voet verwijdering van ‘die nobody in Den Dolder’ en verbanning van een verlofverlener aan een zwaarveroordeelde.

Toen Hiddema daarna in details trad over moordgevallen, vermaande Khadija de spreker tevergeefs, hem nadrukkelijk verzoekend rekening te houden met de gevoelens van familieleden van slachtoffers. Terwijl zij nota bene zelf de nabestaanden had uitgenodigd in haar gastenloge. Ik zag de keurige miepjes van de Kamer-griffie verbleken.

Opvallend vond ik dat PVV-er Markuszower de achternaam van ‘het monstrum van Den Dolder’ herhaaldelijk uitsprak. Rechtsbeschermer Dekker imiteerde een taaie technocratische stroopkoek: sorry, structuurzwaktes, weeffouten, achilleshielen. Veel vlasblond dun haar op Dekker’s schedel, want hij moest voortdurend z’n stukken raadplegen. De meeste opmerkingen beantwoordde het VVD-heertje met de retorica-truc dat hij de vraagstelling begreep. Op andere kritiekpunten repliceerde hij, bijvoorbeeld: ‘de onderzoeksraad voor veiligheid, dat is een onafhankelijke instantie, daar heb ik geen zeggenschap over, ik moet even terugduwen, voorzitter’. Dat had vrindje Mark hem ingefluisterd. Concluderend, het Binnenhof zat woensdag vol geduw en gemuts.

Schrijver: Ton Mantoua
6 april 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

5.0 met 1 stemmen 116Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Karel Jong
Datum:
8 april 2019
Weer goed op de tijd en met een prettig persoonlijk en geslepen mes door de brei van de gevoelige actualiteit. Zo mogen columns ook wel zijn.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)